Η GSM Association δημοσίευσε την έκθεση Mobile Internet Connectivity για το 2023, στην οποία βλέπουμε πως το 55% του πληθυσμού της Γης, χρησιμοποιεί κάποιο smartphone. Αυτό σημαίνει πως περίπου 4.3 δισεκατομμύρια άτομα έχουν στην κατοχή τους smartphone, με 4 δισεκατομμύρια από αυτούς, να τα χρησιμοποιούν για πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Ενδιαφέρον έχουν τα δεδομένα ανά περιοχές, σχετικά με την προσβασιμότητα και τις ταχύτητες. Το 69% των κατόχων smartphones στην B. Αμερική, την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό,  έχουν κινητά με συνδεσιμότητα σε 4G δίκτυα, ενώ η υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής, εξακολουθεί να βασίζεται στο 3G για την επικοινωνία του. Το ίδιο ισχύει για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, όπου το 1/3 χρησιμοποιούν συσκευή με μόνο 3G.

Μπορεί η ανάπτυξη της χρήσης ίντερνετ σε φορητές συσκευές να είναι τεράστια, όπως παραμένουν 3.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με κάλυψη δικτύου, αλλά δεν το χρησιμοποιούν, φτάνει το 38%. Το χάσμα συνδεσιμότητας είναι εντυπωσιακό στην κάλυψη Αφρική και τη Νότια Ασία, με το 59% και το 52% του πληθυσμού να μην είναι online.

Smartphone παιδιά

Άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 600 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, που είναι το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, μπαίνει στο διαδίκτυο με feature phones.

Οι αιτίες που ορισμένοι δεν θέλουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι οι έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, η παιδεία, οι φόβοι για την ασφάλεια των δεδομένων τους και η έλλειψη ψηφιακού περιεχομένου που τους αφορά (αν γίνεται κάτι τέτοιο. Όλα αυτά κρατάνε αρκετούς χρήστες από το να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις συσκευές που έχουν διαθέσιμες για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο Mats Granryd, διευθυντή του GSMA, η έλλειψη συνδεσιμότητάς αποτρέπει δισεκατομμύρια ανθρώπους από πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής, όπως την μόρφωση. Παράλληλα, αυτά τα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας εισοδήματος μέσω του διαδικτύου. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων, τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική χρήση, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν της δεξιότητές τους ή το να δημιουργήσουν κάποια διαδικτυακή επιχείρηση, ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους. Για αυτό ο Granryd ζητάει «επιτάχυνση της ψηφιακής ένταξης και άρση των φραγμών για να σταματήσει η περαιτέρω διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.