Η χαρτογράφηση της ιονόσφαιρας αποτελεί μια σημαντική διαδικασία για την βελτίωση της ακρίβειας των συστημάτων πλοήγησης, ωστόσο οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετωπίζουν πλήθος σημαντικών περιορισμών. Αν και οι επίγειοι σταθμοί GNSS παρέχουν λεπτομερείς χάρτες της συνολικής περιεκτικότητας της ιονόσφαιρας σε ηλεκτρόνια, αφήνουν μεγάλα κενά σε περιοχές χωρίς κάλυψη.
Ερευνητές της Google Research έδειξαν μια άκρως καινοτόμα λύση η οποία χρησιμοποιεί εκατομμύρια Android smartphones για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων σε έρευνα η οποία είναι διαθέσιμη στο περιοδικό Nature. Αν και είναι λιγότερο ακριβής σε σχέση με τα συνήθη όργανα, οι συσκευές αυτές διπλασιάζουν την περιοχή κάλυψης προσφέροντας επακριβή δεδομένα της ιονόσφαιρας.
Μην αγοράσει ποτέ ξανά σπορέλαιο και αυτός είναι ο λόγος!
Η ιονόσφαιρα είναι ένα στρώμα ιονισμένου πλάσματος που εκτείνεται από 50 ως 1.500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, επηρεάζοντας σημαντικά τα σήματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης, γνωστού αλλιώς ως Global Navigation Satellite System (GNSS). Ωστόσο οι παραδοσιακοί επίγειοι σταθμοί, αν και ακριβείς εμφανίζουν περιορισμένη κάλυψη και αφήνουν ολόκληρες περιοχές με ανακρίβειες.
Η έρευνα της Google Research αξιοποιεί τα δισεκατομμύρια smartphones εξοπλισμένα με dual-frequency GNSS δέκτες για να λύσει τα προβλήματα κάλυψης. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς σταθμούς, τα smartphones είναι φορητές συσκευές ικανά να καταγράψουν απίστευτα μεγέθη δεδομένων. Χρησιμοποιώντας λοιπόν δεδομένα από εκατομμύρια συσκευές, οι ερευνητές πέτυχαν ακρίβεια που είναι ίδια με τους επίγειες σταθμούς.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.