Το 2006 αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικρό διαστημικό βράχο με διάμετρο λίγων μέτρων, με κάπως περίεργη τροχιά γύρω από την Γη. Αυτός ο διαστημικός βράχος ήταν ένας αστεροειδής που έλαβε την ονομασία 2006 RH120 και περνάει από την Γη, ενώ το βαρυτικό πεδίο της Γης τον αναγκάζει να μπει σε τροχιά με τον πλανήτη μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από τον 2006 ΡΗ120 οι αστρονόμοι εντόπισαν και άλλους παρόμοιους αστεροειδείς, με διάμετρο μέχρι 20 μέτρα. Αυτά τα αντικείμενα ονομάστηκαν ημι-φεγγάρια ή μίνι φεγγάρια.
Τώρα έρχεται ο Ρίτσαρτν Μπίνζελ, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο MIT, με μια ιδέα βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο άνθρωπος θέλει να γίνει διαπλανητικό είδος και τα μίνι φεγγάρια ίσως τον βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με τον Μπινζελ, αυτά τα ουράνια σώματα μπορέσουν να μετατραπούν σε μικρές βάσεις, που θα επιτρέπουν στις μελλοντικές αποστολές να τα χρησιμοποιούν για ανεφοδιασμό, κάνοντας τα ταξίδια στο διάστημα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτά τα μίνι φεγγάρια θα έχουν προμήθειες σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, ώστε τα επανδρωμένα σκάφη να μην χρειάζεται να είναι υπερφορτωμένα με προμήθειες, για να βγάλουν τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς. Από την στιγμή που αυτά τα ουράνια σώματα θα ταξιδεύουν σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, ενώ μπορούμε να προβλέψουμε την τοποθεσία τους, θα μπορεί η ανθρωπότητα να έχει μικρές βάζεις ανεφοδιασμού σε όλο το ηλιακό μας σύστημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του MIT, το μεγαλύτερο πρόβλημα στις επανδρωμένες αποστολές είναι η ταχύτητα και η επιτάχυνση που χρειάζεται για να μπορέσουν να καλύψουν γρήγορα τις τεράστιες αποστάσεις του διαστήματος. Όμως αυτά τα μινι φεγγάρια μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα είδος καταπέλτη, αφού αυτοί οι βράχοι κινούνται ήδη με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο Διάστημα, προσφέροντας έτσι την απαραίτητη ώθηση στα διαστημόπλοια που θα εκτοξευτούν από αυτά.
Έτσι ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας!
Όσο μακρινό και αν ακούγεται αυτό το σενάριο, η ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κάτι που μέχρι πριν μερικά χρόνια, φάνταζε ουτοπικό. Αν μάλιστα το εγχείρημα έχει την υποστήριξη κάποια κρατικής ή ιδιωτικής εταιρίας, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται δραματικά.
Αυτή η ιδέα ίσως παίξει μεγάλο ρόλο στην δυνατότητα τεράστιων ταξιδιών στο ηλιακό μας σύστημα και ακόμα μακρύτερα. Ίσως είναι και το πρώτο βήμα στο να γίνει ο άνθρωπος διαπλανητικό είδος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.