Για πρώτη φορά, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέκτησε ένα μεγάλο τμήμα πετρωμάτων που προέρχονται από τον μανδύα της Γης, τη στρώση που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον φλοιό.

Αυτό το σχεδόν συνεχές τμήμα πετρώματος μήκους 1.268 μέτρων, αποκαλύπτει μια πιο εκτενή ιστορία τήξης από ό,τι περίμενε η ομάδα. Τα πετρώματα ανακτήθηκαν από ένα “τεκτονικό παράθυρο” στον Μεσο-Ατλαντική Ράχη, μια περιοχή στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού όπου εκτίθενται πετρώματα από τον μανδύα.

μανδύα δείγμα πέτρωμα Γη

Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της αποστολής “Building Blocks of Life, Atlantis Massif” την άνοιξη του 2023, στο πλοίο γεωτρήσεων JOIDES Resolution.

Κάτι περίεργο συμβαίνει με τον πυρήνα και τον μανδύα της Γης: Και επηρεάζει όλους μας

Τα πετρώματα ενδέχεται να δώσουν απαντήσεις για το ρόλο του μανδύα στην προέλευση της ζωής στη Γη, καθώς και για το πώς η τήξη του μανδύα οδηγεί σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και πώς επηρεάζει τους παγκόσμιους κύκλους στοιχείων όπως το υδρογόνο και ο άνθρακας.

Η ομάδα, με επικεφαλής το International Ocean Discovery Program, ελπίζει να κατανοήσει καλύτερα τη σύνθεση και τη δομή των πετρωμάτων, τα οποία δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα του ορυκτού περιδοτίτη και υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τήξη του μανδύα της Γης ήταν πιο έντονη από ό,τι προβλεπόταν, και μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς δημιουργείται το μάγμα και πώς συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

μανδύα δείγμα πέτρωμα Γη

Επιπλέον, οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν πώς το ορυκτό ολιβίνης, που βρίσκεται άφθονο στον μανδύα, αντιδρά με το αλμυρό θαλασσινό νερό, δημιουργώντας χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.