Η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Tambora το 1815, το οποίο βρίσκεται στη σημερινή Ινδονησία, έφερε μαζί της μια κλιματική αλλαγή με μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και κατέστρεψε τις σοδειές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια νέα μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη με παρόμοιο μέγεθος μπορεί να συμβεί ξανά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα προκαλέσει κλιματικό χάος και η ανθρωπότητα δεν έχει κανένα σχέδιο για αυτή. Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις οδηγούν σε εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων θραυσμάτων βράχου, τέφρας και διαφόρων αερίων. Η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να παραμείνει για χρόνια και η ταχύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία μπορεί να εξαπλώσει τα σωματίδια ευρύτερα.
Ακόμη, η αλλαγή των μοτίβων του ανέμου και οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα υποδεικνύουν ότι οι εκρήξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες που μελετούν τα ηφαιστειακά συστήματα εξετάζουν πώς το λιώσιμο των πάγων, οι ισχυρότερες βροχές και η μετατόπιση των πιέσεων μέσα στη Γη μπορεί να ενθαρρύνουν μελλοντικές εκρήξεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες μια ξαφνική πτώση θερμοκρασίας μόλις ενός βαθμού Κελσίου μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες σε ολόκληρες περιοχές, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων. Ακόμη, η εγγύτητα σε ηφαίστεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα από τα αποτελέσματα της έκρηξης.
Τέλος εποχής για τα barcodes – Ποια θα είναι η νέα τους μορφή
Για το λόγο αυτό, οι προσπάθειες των ειδικών επικεντρώνονται στην παρακολούθηση των ηφαιστειακών περιοχών και στη βελτίωση των σχεδίων εκκένωσης με εκτέλεση διαφόρων σεναρίων μοντελοποίησης. Τέλος, οι επιστήμονες ζητούν διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση των αποθεμάτων τροφίμων και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης εάν συμβεί ένα μεγάλο ηφαιστειακό γεγονός στη σημερινή εποχή.
Η λεπτομερής έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
cy8j5e
8l4n7o