Ποιος δεν έχει βρεθεί σε μια στάση λεωφορείου περιμένοντας ατέλειωτα, μόνο για να εμφανιστούν μαζεμένα οχήματα, όλα άδεια, και πολλές φορές να υπάρχουν πάνω από ένα της ίδιας γραμμής; Η βρετανική εταιρεία First Bus, που λειτουργεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, αντιμετωπίζει αυτό το κοινό πρόβλημα. Ωστόσο, αντί να παραμείνει στα παραδοσιακά μοντέλα διαχείρισης δρομολογίων, αποφάσισε να στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη για την εύρεση λύσεων.

Ο Simon Pearson, εκπρόσωπος της εταιρείας, αποκάλυψε στο BBC ότι η διαχείριση των προγραμμάτων δρομολογίων για τα 4.000 οχήματά της αποτελεί πραγματική πρόκληση. Μέχρι πρότινος, αυτή η εργασία ήταν χρονοβόρα και περιοριζόταν σε λίγες αλλαγές τον χρόνο. Τώρα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται συνεχώς και πιο αποτελεσματικά.

Από τον Νοέμβριο του 2022, η First Bus χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση των δρομολογίων σε τρεις πόλεις. Το λογισμικό λαμβάνει δεδομένα κίνησης στους δρόμους και προτείνει βελτιστοποιήσεις στα δρομολόγια για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, με την ακρίβεια των δρομολογίων να έχει βελτιωθεί κατά 20% κατά τις ώρες αιχμής. Παρόλο που αυτή η βελτίωση δεν ικανοποίησε πλήρως τους επιβάτες, η εταιρεία επεκτείνει τη χρήση του νέου συστήματος σε όλες τις πόλεις που εξυπηρετεί.

Εκτός από την αύξηση της ακρίβειας, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχει οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς βοηθά στην αποτελεσματική χρήση των λεωφορείων. Στην παγκόσμια σκηνή, η τεχνολογία αυτή επιφέρει καινοτομίες στις υπηρεσίες μεταφοράς. Στην Ιαπωνία, η υπηρεσία KnowRoute λειτουργεί επιτυχώς σε 30 πόλεις, προσφέροντας on-demand δρομολόγια με mini van. Το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης διαχειρίζεται τις κρατήσεις, βελτιστοποιεί τα δρομολόγια και παρέχει ενημέρωση σε επιβάτες και οδηγούς.

Παράλληλα, ο ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη Eduardo Mascarenhas επισημαίνει τον ακόμα μεγάλο χώρο για βελτίωση στις υπηρεσίες μεταφοράς μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Με την αξιοποίηση των δεδομένων και των προτιμήσεων των επιβατών, η εξατομίκευση των δρομολογίων γίνεται πραγματικότητα. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μόνο την αρχή. Με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να δούμε ακόμα πιο προηγμένες και αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών.

Ξεκινά η μαζική παραγωγή των ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.