Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ζήτησαν από τους χρήστες και τους ανταγωνιστές της Apple να αξιολογήσουν τη σημασία του iMessage της εταιρείας και του Bing της Microsoft, έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια σχετικά με το αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στα iMessage, Bing, Edge, και Microsoft Advertising, στο οποίο βασίζονται οι επιχειρηματικοί χρήστες και πώς αυτά εντάσσονται στα οικοσυστήματα των εταιρειών. Η έρευνα ζητούσε επίσης τον αριθμό των χρηστών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα ακολουθεί την αμφισβήτηση της Apple και της Microsoft από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, που τις χαρακτήρισε ως “gatekeepers” ενόψει της δημοσίευσης του πρώτου καταλόγου των υπηρεσιών που θα ρυθμίζονται από τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η Apple υποστήριξε, τον περασμένο μήνα, ότι το iMessage δεν πληροί τον αριθμό των χρηστών που απαιτείται για την εφαρμογή των κανόνων της DMA και δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με αυτούς.

Η νομοθεσία εισάγει νέους κανόνες που ισχύουν για τις υπηρεσίες που θεωρούνται βασικές και αναγκάζει τις εταιρείες να ανοίξουν τις διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές.

Για παράδειγμα, η Apple θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιτρέψει σε τρίτες εταιρείες και ανταγωνιστικές εφαρμογές, όπως το WhatsApp της Meta, να ενσωματωθούν απευθείας στο iMessage.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το iMessage έχει έως και ένα δισεκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο, αλλά η Apple δεν έχει αποκαλύψει επίσημα στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια.

Το αν το iMessage θα συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο της ΕΕ με τις υπηρεσίες gatekeeper θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ορίσει την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Apple αναμένεται να προσθέσει υποστήριξη για το sideloading σε iPhones και iPads στην Ευρώπη μέσω μιας ενημέρωσης του iOS 17, λόγω των απαιτήσεων της DMA.

Όπως φαίνεται, η DMA θα μπορούσε τελικά να επιβάλει παρόμοιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν το App Store, το FaceTime και Siri στις συσκευές της Apple.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκε προθεσμία λιγότερο από μία εβδομάδα για να παράσχουν ανατροφοδότηση και η Επιτροπή θέλει να ολοκληρώσει την έρευνά της “εντός πέντε μηνών”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.