Η Google βρίσκεται σε δύσκολη θέση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το OpenAI έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου και έχει μετατρέψει το μοντέλο ChatGPT πρώτο θέμα συζήτησης στην κοινότητα των τεχνολογιών AI. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του OpenAI, αλλά η Microsoft φαίνεται έτοιμη να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και να κάνει κινήσεις για να ενσωματώσει την τεχνολογία της σε διάφορα προϊόντα.
Ωστόσο, ενώ η Microsoft θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα στις ηγετικές θέσεις αυτών των αναδυόμενων αγορών τεχνητής νοημοσύνης, η Google συνεχίζει να αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και φαίνεται έτοιμη να λανσάρει, μέσω της θυγατρικής της DeepMind, ένα ανταγωνιστικό chatbot για το ChatGPT. Το νέο chatbot, το οποίο ονομάζεται Sparrow, παρουσιάστηκε πέρυσι σε μια ερευνητική εργασία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind, Demis Hassabis, δήλωσε ότι το Sparrow θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε “private beta” το 2023.
Ο Hassabis ανέφερε γιατί έχει καθυστερήσει σε σύγκριση με την κυκλοφορία του ChatGPT, λέγοντας ότι απαιτείται προσοχή όταν ασχολούμαστε με αυτούς τους τύπους προϊόντων. Αυτή η προσέγγιση έχει σίγουρα επιβεβαιωθεί από την ποικιλία των κινδύνων που συνδέονται με τις τεχνολογίες παραγωγής σαν αυτή, όπως συνέβη από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT.
Εκτός από τους επαίνους που έχει λάβει και την “τρέλα” που δημιούργησε στο κοινό, το ChatGPT προκάλεσε επίσης αναστάτωση εξαιτίας του πόσο εύκολο ήταν να ξεπεράσει κανείς τα χαρακτηριστικά προστασίας που είχαν σχεδιαστεί για να το εμποδίζουν να παράγει επιβλαβή και μεροληπτικά αποτελέσματα κειμένου. Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο απατεώνες να το χρησιμοποιούν για τη δημιουργία email ηλεκτρονικού ψαρέματος και κακόβουλου κώδικα.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη η DeepMind με το Sparrow είναι η πραγματική ακρίβεια. Ουσιαστικά, όταν ρωτούν αυτούς τους τύπους γλωσσικών μοντέλων, εξάγουν κείμενο που διαβάζεται αλλά έχει δημιουργηθεί για να μοιάζει με πραγματική απάντηση. Τα ίδια τα εργαλεία δεν έχουν καμία αντίληψη για το αν αυτό που είπαν είναι αλήθεια ή όχι.
Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το Sparrow αναμένεται να έχει σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως η ικανότητα αναφοράς συγκεκριμένων πηγών πληροφοριών. Σύμφωνα με το ερευνητικό έγγραφο που περιγράφει πώς λειτουργεί το Sparrow, το chatbot υποστήριξε τις απαντήσεις του με έγκυρες πηγές και στοιχεία στο 78% των περιπτώσεων. Η DeepMind εργάζεται επίσης σε κανόνες που περιορίζουν τη συμπεριφορά και την προθυμία να ανταποκριθεί στους ανθρώπους σε ορισμένα πλαίσια.
Οι παραπάνω καινοτομίες ακούγονται σαν σημαντικά βήματα για αυτούς τους τύπους εργαλείων. Η προσθήκη συνδέσμων προς πηγές πληροφοριών δίνει σίγουρα στο Sparrow την υπεροχή και εγκυρότητα της Google, έναντι της μη τεκμηριωμένης τοποθέτησης του ChatGPT. Ωστόσο, το πώς αυτό θα αντιμετωπίσει ορισμένους από τους φόβους που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τομείς όπως η εκπαίδευση, μένει να φανεί. Ενώ η αναφορά πηγών που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διατύπωση απαντήσεων θα μπορούσε να προσφέρει ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για έρευνα, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα δοκίμιο με πηγές, βιβλιογραφία, και τα λοιπά, έτοιμο για υποβολή.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.