Η Arm, βασικός παίκτης στη βιομηχανία ημιαγωγών, ετοιμάζεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Apple στην ισχύ των μονοπύρηνων επεξεργαστών για smartphones με την επερχόμενη CPU Cortex-X5, που έχει την κωδική ονομασία Blackhawk.

Η εταιρεία αναλυτών Moor Insights and Strategy προβλέπει ότι αυτός ο νέος επεξεργαστής θα μπορούσε να επισκιάσει τους προκατόχους του, προσφέροντας τη σημαντικότερη ετήσια αύξηση της απόδοσης ανά κύκλο εντολών (IPC) της τελευταίας πενταετίας. Η δυνητική ενίσχυση των επιδόσεων του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) υποδηλώνει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες για γεννητικές generative AI εργασίες.

Ο φιλόδοξος στόχος της Arm με τον Cortex-X5 είναι να γεφυρώσει το χάσμα επιδόσεων μεταξύ των επεξεργαστών που σχεδιάζονται από την ίδια και των custom Arm υλοποιήσεων, σηματοδοτώντας μια στρατηγική κίνηση για να ανταγωνιστεί στενότερα την Apple.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι επεξεργαστές τηλεφώνων Android, που χρησιμοποιούν CPUs της Arm, έχουν κάνει βήματα προόδου στη συνολική απόδοση της CPU, αλλά υστερούν σταθερά σε σχέση με το iPhone silicon της Apple στις δυνατότητες ενός πυρήνα.

Αν και η προοπτική να ξεπεράσει την Apple σε απόδοση είναι ελπιδοφόρα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η επίτευξη ανώτερων επιδόσεων είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την αυτονομία των smartphones.

Ο κλάδος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πώς θα τα πάει αυτή η νέα CPU σε σύγκριση με τα chip της Apple, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη στροφή της MediaTek από τους μικρούς πυρήνες που είναι αποδοτικοί ως προς την κατανάλωση ενέργειας προς όφελος των μεγαλύτερων πυρήνων.

Είναι απίθανο ο επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen 4 της Qualcomm να ενσωματώσει τη CPU Blackhawk, καθώς θα διαθέτει τους προσαρμοσμένους πυρήνες CPU Oryon της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, ο MediaTek Dimensity 9400 και ο Samsung Exynos 2500 είναι πιθανοί υποψήφιοι για την υιοθέτηση της νέας CPU της Arm.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.