Σε όλους μας από μικρή ηλικία μας μαθαίνουν ότι η ημερομηνία την οποία έχουμε γεννηθεί είναι πολύ σημαντική, καθώς η θέση των άστρων εκείνη την ημερομηνία θα επηρεάσει τη μοίρα μας. Στη συνέχεια πολλοί πείθονται και ελέγχουν τακτικά τι προβλέπει το ωροσκόπιό τους για να καταλάβουν πως θα κυλήσει η μέρα, η εβδομάδα, ο μήνας ή το έτος.

Τελευταία ευκαιρία πριν η Google διαγράψει τα δεδομένα του Google Maps

Υπάρχουν πλήθος απατεώνων που εκμεταλλεύονται την αγωνία του κόσμου να προβλέψουν το μέλλον τους και φυσικά πλήθος ανθρώπων που τους θεωρούν έγκυρους. Αλλά πριν ασχοληθούμε με την επιστημονική πλευρά του ζητήματος, ας παραθέσω σε αυτό το σημείο μια χαρακτηριστική πρόταση που είπε ο αείμνηστος παππούς μου, ο οποίος ήξερε απλώς να βάζει την υπογραφή του. Βέβαια, η απάντησή του ήταν στα πλαίσια της ερώτησής μου αν υπάρχουν μέντιουμ. Αγόρι μου αν αυτοί γνώριζαν το μέλλον τους θα κάθονταν να ασχοληθούν μαζί σου και να σου πουν το δικό σου;

Πάμε τώρα στην επιστημονική πλευρά του ζητήματος. Ο Mohsen Joshanloo του Keimyung University σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η αστρολογία είναι μια απάτη και τίποτα περισσότερο.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που προσπαθεί να το αποδείξει. Και προηγούμενες μελέτες το έκαναν αλλά αντιμετώπισαν έντονες κριτικές, ότι δηλαδή δεν ήταν έγκυρες γιατί βασίστηκαν σε μικρό δείγμα. Παράλληλα, οι επικριτές αναγνώριζαν μεθοδολογικές αδυναμίες.

Για το λόγο αυτό ο Joshanloo έθεσε εξαρχής ως στόχο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κριτική. Χρησιμοποίησε ένα τεράστιο, εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα σε συνδυασμό με στατιστικές μεθόδους για να προσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ του ζωδιακού κύκλου και της ευημερίας των ανθρώπων.

Για το δείγμα του, ο ερευνητής χρησιμοποίησε στοιχεία από τη Γενική Κοινωνική Έρευνα (GSS) από σχεδόν 13.000 συμμετέχοντες. Για όσους δεν γνωρίζουν ως GSS αναφέρεται μια περιοδική έρευνα που συλλέγει δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τους κατοίκους των ΗΠΑ. Ο Joshanloo ανέλυσε δεδομένα της GSS των ετών 2016, 2018, 2021 και 2022.

Το δείγμα περιελάβανε έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό με μέση ηλικία 50 ετών και μικρή πλειοψηφία γυναικών (55%).

Ο Joshanloo προσδιόρισε τα ζώδια τους και στη συνέχεια εξέτασε οκτώ μεταβλητές που συνδέονται με την ευημερία: Γενική ευτυχία, καταθλιπτικά συμπτώματα, ψυχολογική δυσφορία, ικανοποίηση από την εργασία, οικονομική ικανοποίηση, ενθουσιασμός από τη ζωή, γενική υγεία και συζυγική ευτυχία.

Χρησιμοποιώντας διάφορες στατιστικές μεθόδους, ο επιστήμονας απέδειξε ότι τα ζώδια δεν είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση σε επτά από τα οκτώ παραπάνω αποτελέσματα. Η μόνη εξαίρεση ήταν η οικονομική δυσαρέσκεια, για την οποία διαπίστωσε κάποια σχέση αλλά ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση το ποσοστό ήταν αμελητέο.

Σε καλούμε να διαβάσεις την αναλυτική έρευνα που θα βρεις εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.