Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα ακόμη βήμα προς την τυποποίηση των φορτιστών για ηλεκτρονικές συσκευές, με το USB-C να είναι η προτεινόμενη επιλογή. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, τον Σεπτέμβριο του 2021 έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να αναγκάσει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν μια τυποποιημένη διεπαφή φόρτισης για smartphone και tablet.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ψήφισαν τώρα με 43-2 για να επεκτείνουν την αρχική τους πρόταση ώστε να συμπεριλάβουν πρόσθετες συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, φορητές κονσόλες παιχνιδιών, κάμερες, και πολλά άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα.

Αν και πολλοί κατασκευαστές συσκευών Android έχουν ήδη υιοθετήσει το USB-C, οι συσκευές της Apple χωρίζονται μεταξύ του USB-C και της διεπαφής Lightning. Οι φορητοί υπολογιστές είναι ομοίως κατακερματισμένοι, με μερικούς να χρησιμοποιούν USB-C και άλλους να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς φορτιστές ή λύσεις του εκάστοτε κατασκευαστή.

Η ΕΕ ανησυχεί για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πελατών που αγοράζουν συνεχώς πολλαπλούς φορτιστές, τον παράγοντα ερεθισμού για τον καταναλωτή και την πιθανότητα εγκλωβισμού στο οικοσύστημα περιφερειακών ορισμένων πωλητών. Πιστεύει ότι η χρήση κοινής διεπαφής φόρτισης θα μειώσει την ανάγκη κατοχής πολλαπλών φορτιστών.

Ο εισηγητής Alex Agius Saliba (MT, S&D), δήλωσε ότι με μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές που αποστέλλονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγοντας 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, ένας μόνο φορτιστής για κινητά τηλέφωνα και άλλες μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές θα ωφελούσε τους πάντες.

Η πρόταση επιτρέπει την εξαίρεση ορισμένων συσκευών, ειδικά εκείνων που είναι πολύ μικρές για να στεγάσουν αποτελεσματικά μια θύρα USB-C. Η εξαίρεση θα περιλαμβάνει μικρότερα smartwatches, fitness trackers, και παρόμοια προϊόντα. Τα μεγαλύτερα μοντέλα, ωστόσο, εξακολουθούν να εμπίπτουν στη νέα πρόταση.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις αναδυόμενες μεθόδους ασύρματης φόρτισης και κάλεσαν την Επιτροπή να λάβει παρόμοια μέτρα για να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα σε αυτόν τον τομέα. Ο φόβος είναι ότι οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ασύρματη φόρτιση ως τρόπο για να παρακάμψουν την πρόταση, διαιωνίζοντας ιδιόκτητες λύσεις που κλειδώνουν τους πελάτες σε ένα οικοσύστημα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αναθεωρημένη πρόταση τον Μάιο. Σε περίπτωση που οι νέοι κανόνες περάσουν από το Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.