Αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 2,33 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Apple στο Λονδίνο, με τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατηγορούν την εταιρεία για κατάχρηση εξουσίας μέσω της επιβολής άδικων και αυστηρών περιορισμών.
Η αγωγή των 2,33 δισ. ευρώ και το App Tracking Transparency
Η αγωγή κατατέθηκε στο Εφετείο Ανταγωνισμού του Λονδίνου την περασμένη Πέμπτη. Οι προγραμματιστές προχώρησαν σε αυτήν μετά από χρόνια κανονιστικού ελέγχου σχετικά με τη λειτουργία Διαφάνειας Παρακολούθησης Εφαρμογών (App Tracking Transparency), την οποία εισήγαγε η Apple το 2021.
Η Apple ισχυρίζεται πως έφερε αυτή τη λειτουργία ώστε να μπορούν οι χρήστες να έχουν τον έλεγχο στο ποιες εφαρμογές και ιστοσελίδες θα παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους, αλλά και τον τύπο αυτής.
Οι προγραμματιστές όμως ισχυρίζονται πως η εταιρεία έχει επιβάλει πολύ σκληρότερους όρους σε αυτούς από ό,τι στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της ίδιας της Apple, κάτι που της δίνει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο δικό της διαφημιστικό οικοσύστημα.
Η Αν Πόουπ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της Βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), η οποία ηγείται της αγωγής, δήλωσε ότι η πολιτική της Apple «οδήγησε σε πολύ σημαντική ζημία τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την Apple ως gatekeeper».
«Αυτή η ενέργεια είναι σημαντική για την προστασία των δικαιωμάτων των βρετανικών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την Apple, για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες που εφαρμόζει η Apple είναι δίκαιοι και για να αποζημιωθούν οι απώλειες που έχουν υποστεί οι βρετανικές εταιρείες», δήλωσε η Πόουπ.
Η απάντηση της Apple και οι έρευνες στην Ευρώπη
Η Apple απάντησε σχετικά με τους ισχυρισμούς για το App Tracking, αναφέροντας:
«Δημιουργήθηκε για να δώσει στους χρήστες έναν απλό τρόπο να ελέγχουν εάν οι εφαρμογές έχουν άδεια να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους», προσθέτοντας ότι «δεσμεύεται από τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις με όλους τους προγραμματιστές».
Η νέα λειτουργία έχει πυροδοτήσει έρευνες σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Apple έχει αναγκαστεί ήδη να πραγματοποιήσει αλλαγές στον τρόπο που οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα των χρηστών για στοχευμένη διαφήμιση στη Γερμανία.
Παράλληλα, η Apple εξετάζεται σε Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία για το πλαίσιο που διέπει το App Tracking, οπότε πιθανότατα θα έχουμε εξελίξεις σύντομα.
Η κόντρα με τη Meta και η σημασία των διαφημίσεων
Οι αρχές στην Ευρώπη κατηγορούν την Apple για κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά, ενώ η εταιρεία έχει ανοίξει μέτωπο και με τη Meta, επειδή μπλοκάρει τη δυνατότητα στοχευμένων διαφημίσεων για τους χρήστες iOS στο Facebook και το Instagram. Πρόκειται για πλατφόρμες και εφαρμογές που βασίζονται αποκλειστικά στα διαφημιστικά τους έσοδα για την επιβίωσή τους, γι’ αυτό και το App Tracking έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Οι δωρεάν εφαρμογές και οι ιστοσελίδες, όπως το techmaniacs, που επιλέγουν να μην χρεώνουν για τη χρήση των υπηρεσιών τους, βασίζονται στις διαφημίσεις για την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η Apple περιορίζει αυτή τη δυνατότητα για δικό της όφελος, προκαλώντας τις αντιδράσεις όσων πλήττονται από το App Tracking.
Το διαδίκτυο παραμένει δωρεάν σε μεγάλο βαθμό ακριβώς επειδή υπάρχουν οι διαφημίσεις. Αν οι διαφημίσεις σταματούσαν αύριο να υπάρχουν, οι περισσότερες σελίδες θα στρέφονταν σε συνδρομές ή απλά θα έκλειναν. Το ίδιο ισχύει για τις δωρεάν εφαρμογές, το streaming βίντεο και φυσικά για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.