Από ότι φαίνεται η αποστολή Peregrine είναι καταδικασμένη και πλέον η σεληνάκατος κατευθύνεται προς την Γη. Το σκάφος αντιμετώπισε τα πρώτα προβλήματα λίγο μετά την εκτόξευση και χάνει καύσιμα από συνεχώς. Τώρα κατευθύνεται προς την Γη και οι επιστήμονες της NASA υπολογίζουν πως θα καεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Η Astrobotic ανέβασε μια ανάρτηση στο X, δηλώνοντας πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, για να ανακοινώσει την μοίρα του σκάφους.

Το Peregrine πλέει στο διάστημα για αρκετό χρόνο τώρα, αρκετά περισσότερο από ότι θα περίμενε κάποιος με την διαρροή καυσίμων που έχει. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις 8 Ιανουαρίου και η Astrobotic δίνει συνεχείς ενημερώσεις για την κατάστασή του. Πριν λίγες ημέρες αποκλείστηκε η πιθανότητα προσσελήνωσης, χωρίς όμως δεδομένα για το που θα καταλήξει τελικά. Το Peregrine κατάφερε να διανύσει την απόσταση μέχρι την Σελήνη, φτάνοντας τα 383.000 χιλιόμετρα την παρασκευή όμως έχασε την τροχιά της Σελήνης και δεν συναντήθηκε ποτέ.

Αν όλα είχαν πάει σύμφωνα με το πλάνο, θα συναντούσε την Σελήνη 15 μέρες από την απογείωση, όπου θα έβγαινε από την τροχιά γύρω από την Γη και θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Τώρα, 6 μέρες μετά, τα καύσιμα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και δεν θα αντέξει για 9 μέρες ακόμα μέχρι να συναντήσει την Σελήνη στην τροχιά της.

Η προσγείωση στο Φεγγάρι πιο δύσκολη από ποτέ άλλοτε: Αυτοί είναι οι λόγοι

«Οι προσπάθειες ανάλυσής της κατάστασης υπήρξαν δύσκολες λόγω της διαρροής προωθητικού υγρού, που προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την τροχιά του οχήματος», έγραψε η Astrobotic στην πιο πρόσφατη ενημέρωση της το Σάββατο. «Η πιο πρόσφατη αξιολόγησή μας δείχνει τώρα ότι το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε μια πορεία προς τη Γη, όπου πιθανότατα θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης».

Οι προσγειώσεις στην Σελήνη είναι τρομερά δύσκολες, πόσο μάλλον όταν ο χειρισμός του σκάφους γίνεται απομακρυσμένα. Η αποστολή Peregrine είχε πάντα τον κίνδυνο να αποτύχει και αυτό ήταν γνωστό. Αυτή ήταν η πρώτη εμπορική αποστολή των ΗΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα της NASA, Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Πρακτικά ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν το ταξίδι στην Σελήνη και η NASA αγόρασε χώρο στο σκάφος για την μεταφορά εξοπλισμού στην Σελήνη.

Σε ενημέρωση από τον διευθυντή του προγράμματος CLPS, Chris Culbers, δήλωσε:

«Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία δεν μπορεί να διασφαλιστεί».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.