Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στη γνωστική λειτουργία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τις συνήθειες κατανάλωσης ποτών από τους νέους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις πανεπιστημιακές ομάδες του Cagliari και του Catania στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας αρσενικούς εφήβους αρουραίους που λάμβαναν είτε αλκοόλ, είτε ενεργειακά ποτά, είτε ένα μείγμα των δύο.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων που περιλάμβαναν εγκεφαλικές τομογραφίες και συμπεριφορικά τεστ, διαπιστώθηκε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωσαν το μείγμα εμφάνισαν μακροχρόνιες αλλαγές στην ικανότητα μάθησης και μνήμης, καθώς και αλλαγές στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για αυτές τις λειτουργίες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, ενώ γνωρίζουμε λίγα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνδυασμού αυτών των ποτών κατά την εφηβεία, η μελέτη τους εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους κινδύνους αυτής της συνήθειας στη διαδικασία ωρίμανσης του εγκεφάλου. Αν και οι νεαροί συχνά προτιμούν αυτά τα ποτά για πάρτι ή μελέτη, οι συνέπειες μπορεί να είναι ανησυχητικές.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσουν απειλή για την ζωή μας

Ειδικά, φαίνεται ότι η πλαστικότητα του ιπποκάμπου μπορεί να επηρεαστεί, περιορίζοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται σε νέες πληροφορίες και απαιτήσεις. Ενώ οι αρουραίοι που κατανάλωσαν το μείγμα αρχικά έδειξαν αύξηση σε ορισμένους δείκτες εγκεφαλικής λειτουργίας, αυτές οι βελτιώσεις δεν διήρκεσαν και με τον καιρό υπήρξε πτώση στην εγκεφαλική ικανότητα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως ο συνδυασμός αλκοόλ με ενεργειακά ποτά κατά την εφηβεία προκαλεί προσαρμοστικές αλλαγές στον ιππόκαμπο, οι οποίες επιμένουν μέχρι την ενήλικη ζωή. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες για τα ενεργειακά ποτά είναι βάσιμες. Ο συνδυασμός τους με αλκοόλ, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.