Το να γνωρίζουμε τα πρώιμα και ανεπαίσθητα συμπτώματα που έχει ο καρκίνος στο πάγκρεας, όπως οι αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του και στην επιβίωσή μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μάλιστα, ειδικά με τον καρκίνο στο πάγκρεας, η πλειοψηφία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την νόσο, καταλήγουν μέσα σε τρεις μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί εντόπισαν τον καρκίνο πολύ αργά.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο Σουηδός πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, Σβεν-Γκόραν Έρικσον, έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε απευθύνει ένα δημόσιο αντίο, μέσω ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Amazon Prime.

Ο Σβεν-Γκόρν Έρικσον διαγνώστηκε τον Ιανουάριο και στη ραδιοφωνική συνέντευξη όπου ανακοίνωσε την ασθένειά του τόνισε: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχω μια ασθένεια που είναι… σοβαρή. Όλοι υποθέτουν ότι είναι καρκίνος και αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι γιατροί μου έχουν πει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ζήσω έναν χρόνο ίσως και λίγο περισσότερο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και εγώ θα παλέψω όσο μπορώ».

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο λανθασμένα διαγνωσμένους καρκίνους από όλους τους κοινούς τύπους της νόσου λόγω των αόριστων συμπτωμάτων του. Περισσότερο από το 43% των ασθενών μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν από τη νόσο κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης επίσκεψης στο νοσοκομείο, αφού έχουν επισκεφτεί τον ιατρό τους αρκετές φορές πριν.

Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση και από τη στιγμή που ένας ασθενής υποφέρει από τον τύπο του πόνου που δικαιολογεί μια επίσκεψη στα επείγοντα, η χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό να μην είναι πλέον επιλογή, καθώς ο καρκίνος θα έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Μάλιστα, 8 στους 10 ασθενείς, διαγιγνώσκονται, όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πλέον επιλογή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άτομο πεθαίνει κάθε ώρα από καρκίνο του παγκρέατος.

Συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Το Pancreatic Cancer Action τονίζει ότι η επίγνωση των αλλαγών στα επίπεδα ενέργειας, του πόνου και της φυσικής εμφάνισης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει το κοινό να γνωρίζει τα κοινά πρώιμα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη κόπωση ή μια ξαφνική πτώση της ενέργειας.

Ένα άλλο σημάδι είναι ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη, ιδιαίτερα εάν ξεκινά ως ήπια ενόχληση και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο ίκτερος -κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών- είναι επίσης ένα ενδεικτικό σύμπτωμα.

Οι αλλαγές στην τουαλέτα

Και εξίσου συχνά παραβλέπονται οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων ή των ούρων. Ένα από αυτά είναι ένα σύμπτωμα που ονομάζεται στεατόρροια -που σημαίνει λιπαρά κόπρανα. Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν συχνές και εκτενείς κενώσεις του εντέρου που είναι ανοιχτόχρωμες και δύσοσμες και είναι δύσκολο να ξεπλυθούν με το καζανάκι.

Τα μιτοχόνδρια μας κόβουν χρόνια απορρίπτοντας DNA στον εγκέφαλο μας

Αυτές οι αλλαγές του εντέρου οφείλονται σε μπλοκαρίσματα των παγκρεατικών αγωγών, που αποτελούν ζωτικό μέρος του πεπτικού συστήματος και μπορεί να σημαίνει ότι η τροφή δεν απορροφάται σωστά. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης άλλες πιθανές αλλαγές του εντέρου.

Τα σκούρα ούρα είναι ένα άλλο σύμπτωμα του ίκτερου, το οποίο εμφανίζεται όταν ένας όγκος στο πάγκρεας αποκλείει τον χοληδόχο πόρο, ένα άλλο μέρος του πεπτικού συστήματος. Αυτό αναγκάζει τη χολερυθρίνη, ένα απόβλητο από το συκώτι, να συσσωρεύεται στο σώμα και να περνά στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά να εμφανίζεται στα ούρα, κάνοντας το χρώμα τους σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.