Το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» όταν πολλοί χρήστες έμαθαν πώς παρασκευάζεται στην πραγματικότητα η διάσημη παρμεζάνα – το ιταλικό τυρί που πρωταγωνιστεί σε ζυμαρικά, σαλάτες και ριζότο.

Πολλοί εξέφρασαν την έκπληξη ή την απογοήτευσή τους, καθώς η διαδικασία παραγωγής της περιλαμβάνει κάτι που ελάχιστοι γνώριζαν: τη χρήση ζωικής πυτιάς.

Τι είναι η ζωική πυτιά

Η πυτιά είναι ένα φυσικό ένζυμο που χρησιμοποιείται για να πήζει το γάλα στη διαδικασία παραγωγής τυριών. Στην παραδοσιακή παρμεζάνα – γνωστή ως Parmigiano Reggiano – η πυτιά προέρχεται από το τέταρτο στομάχι νεαρών μοσχαριών, τα οποία δεν έχουν ακόμη απογαλακτιστεί. Το ένζυμο αυτό διαχωρίζει το γάλα σε στερεό και υγρό, δημιουργώντας τη βάση του τυριού.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά από χορτοφάγους και vegans που δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Πολλοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν αυτή τη λεπτομέρεια και ότι θα επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές.

Υπάρχουν εναλλακτικές

Αν και η αυθεντική παρμεζάνα της Ιταλίας απαιτεί υποχρεωτικά τη χρήση ζωικής πυτιάς για να φέρει την ονομασία Parmigiano Reggiano, σε άλλες χώρες υπάρχουν εναλλακτικές εκδοχές που χρησιμοποιούν φυτική ή μικροβιακή πυτιά. Αυτές οι εκδόσεις απευθύνονται σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αν και η γεύση τους διαφέρει ελαφρώς από την παραδοσιακή.

Ξεκίνησε συζήτηση για την διαφάνεια της παραγωγής τροφίμων

Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή για συζήτηση γύρω από τη διαφάνεια στην παραγωγή τροφίμων. Πολλοί καταναλωτές δήλωσαν ότι, ακόμη κι αν συνεχίσουν να απολαμβάνουν την παρμεζάνα, θέλουν να γνωρίζουν με ακρίβεια την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων που επιλέγουν.

Η παρμεζάνα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά στον κόσμο — αλλά η αποκάλυψη του «μυστικού» της υπενθυμίζει ότι ακόμη και τα πιο γνωστά προϊόντα μπορεί να κρύβουν πίσω τους ιστορίες που δεν γνωρίζουμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα τα τυριά απαιτούν ένα παράγοντα που ειναι πάντα μικροοργανισμός οποιαδήποτε προελευσης. Το ιδιο και τα ψωμια ποιότητας ….το λεγόμενο προζύμι. Έτσι είναι από την ύπαρξη των οργανισμών στη Γη.
    Να πούμε για αποφυγή της υπερβολής. Οι οργανισμοί με βάση όσα γνωριζουμε είναι δύο τύπων:
    1ον οργανισμοί φυτικού τύπου
    2ον οργανισμοί ζωικού τύπου
    3ον μύκητες που έχουν χαρακτηριστικά και των δύο παραπάνω.
    Κάποιοι θεωρούν πιο ηθικό να σκοτώνουν και να τρώνε οργανισμους φυτικού τύπου πχ σιτάρι, καλαμπόκι γιατί δεν μας μοιάζουν …ενώ οργανισμους ζωικού τύπου θεωρούν ηθικό να μην τους σκοτώνουν επειδή μας μοιάζουν. Καταλαβαίνετε το παραλογο …. κοινώς και τα δυο είναι ένας είδος ζώου αλλά κάποιοι λόγω αγνωσιας θεωρούν είναι πιο ηθικό να σκοτώνουμε μόνο το ένα είδος και όχι το άλλο.
    Εξάλλου μικροοργανισμοί είτε φυτικού τύπου είτε ζωικού βρίσκονται τόσο στον αέρα που αναπνέουμε όσο και στο νερό που πίνουμε. Οπότε πρακτικά είναι ανέφικτη vegan διατροφή.
    Το πιο σωστό είναι η ισορροπωμένη διατροφή και να μη γίνεται κατάχρηση και σπατάλη της. Και για τους περισσότερους είναι καλύτερη μία μεσογειακού τύπου διατροφή που έχει περισσότερα φυτικούς οργανισμούς μέσα στην εβδομάδα και λιγότερος ζωικούς οργανισμούς.
    Stop όμως στην υπερβολή και στην ηθική αυτό που δεν γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.