Το Anandtech δεν μπόρεσε να λάβει δυο ίδιες συσκευές με και χωρίς το GPU Turbo και να τις συγκρίνει. Για αυτό το λόγο, η πιο πρακτική σύγκριση που μπορούσαν να κάνουν ήταν μεταξύ του Huawei P20 και του Honor Play. Πρόκειται για δυο smartphones που χρησιμοποιούν το ίδιο SoC και μνήμη. Οι διαφορές μεταξύ των δυο συσκευών, δεν περιορίζονταν στην διαθεσιμότητα του GPU Turbo, αλλά στο γεγονός ότι το Honor Play χρησιμοποιεί έναν νεότερο Arm Bifrost driver, r12p0, ενώ το P20 το r9p0 . Δυστυχώς, κανένας κατασκευαστής δεν διαθέτει driver release notes επομένως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις πιθανές βελτιώσεις του νεότερου GPU driver και τις πραγματικές επιδόσεις που το GPU Turbo προσφέρει.
Huawei P20 (χωρίς GPU Turbo)
Honor Play (GPU Turbo)
Και τα δυο smartphones φθάνουν τα 40 fps στο Pubg αλλά εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατανάλωση ενέργειας. Το Honor Play είναι σαφώς νικητής εδώ, με την κατανάλωση να αγγίζει τα 3.9W όταν γινόταν rendering η παραπάνω σκηνή. Σε αντίθεση με την κατανάλωση του P20 που έφθανε τα 4.7W περίπου. Οι αριθμοί αναφέρονται στη συνολική κατανάλωση της συσκευής, και προφανώς η κατανάλωση της οθόνης και των υπόλοιπων εξαρτημάτων θα διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
Να τι στοιχεία δίνει η Huawei για τον Kirin 980
Όπως γίνεται αντιληπτό, το GPU Turbo έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην κατανάλωση ενέργειας, όχι όμως τόσο μεγάλα όσο τα έδινε η Huawei, στο 30% δηλαδή που υποσχόταν σε υλικό εμπορικής προώθησης.
Μια σημαντική διευκρίνηση:
Το GPU Turbo από μόνο του δεν αποτελεί απλώς marketing. Είναι μια πραγματική και πολύ καινοτόμα λύση που προσπαθεί να επιδιορθώσει τις αδυναμίες της τρέχουσας γενιάς των Kirin chips. Το Kirin βρίσκεται πίσω από τα Snapdragon-based Adreno graphics, τόσο ως προς τις επιδόσεις αλλά και ως προς την κατανάλωση ενέργειας και επειδή η Huawei δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί τις Adreno, πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί από αυτά που έχει, εκτός από το να δίνει περισσότερο χώρο του die στις GPUs. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του τεχνικού κομματιού του GPU Turbo έχει επισκιαστεί από το υπερβολικό marketing που σε μεγάλο βαθμό παραπλανεί.
Από τη φύση του αποτελεί μια software λύση η οποία προσπαθεί να αποτελέσει συμπλήρωμα του hardware, όμως αν το hardware δεν μπορεί να προσφέρει, τότε ούτε και το software θα το κάνει. Υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση και υλικό που παραπλανεί και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο το Honor Play προωθείται εμπορικά. Η πραγματικότητα είναι, ότι ακόμη και με το GPU Turbo, το Honor Play δεν είναι ανταγωνιστικό με Snapdragon συσκευές, ακόμη και αν θέλει να προωθεί τον εαυτό του ως τέτοιο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.