1

Φτιάχνοντας το δικό σας home theater με προδιαγραφές κινηματογράφου είναι όνειρο για οποιοδήποτε ασχολείται με την high end τεχνολογία. Βέβαια το άρθρο αυτό προορίζεται σε εκείνους που έχουν αρκετά βαλάντια στο πορτοφόλι τους, αλλά και οι υπόλοιποι μπορούν να πάρουμε μια ιδέα για το πως θα στήσουμε ένα καλό home cinema.

1.HD Οθόνη

Για οθόνη μπορούμε να επιλέξουμε μια HDTV η ένα προτζέκτορα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και τα δυο, μια LCD η plasma για καθημερινή χρήση, και ένα ανασυρόμενο πανί για βραδινές θεάσεις, σε πολύ μεγαλύτερες ίντσες. Ο προτζέκτορας θέλει κάποια απόσταση από την οθόνη ανάλογα την περίπτωση και συνήθως στηρίζεται στην άκρη του δωματίου η στο ταβάνι αν έχουμε μεγάλο χώρο. Πάντως η απόσταση σε μέτρα σχέση με τις ίντσες είναι σχετική και σύμφωνα με την πιστοποίηση THX για 1080p είναι:

THX
Screen SizeRecommended Range
35″3.5′ – 5.0′ (1.0 – 1.5 m)
40″4.0′ – 6.0′ (1.2 – 1.8 m)
50″5′ – 7.5′ (1.5 – 2.2 m)
60″6.0′ – 9.0′ (1.8 – 2.7 m)

2. Επιλογή πανιού.

Το κινηματογραφικό πανί μπορούμε να το βρούμε σε διάφορους τύπους. Πέρα από την επιλογή αν θα είναι σταθερό η ανασυρόμενο, μπορούμε να επιλέξουμε το υλικό της επιφάνειας αν θα είναι glossy η όχι, αυτό εξαρτάται από την φωτεινότητα του προβολέα και πόσο φως έχουμε στον χώρο, και βέβαια την προσωπική μας αρέσκεια. Αν θέλουμε να κρύψουμε τα ηχεία πίσω από την οθόνη, υπάρχει και η επιλογή ημιδιαφανούς υλικού για να περνάει ο ήχος, όπως στις κινηματογραφικές αίθουσες.

032713_elementsofHT_front

3. Τοποθέτηση του εξοπλισμού στο χώρο.

Κάθε Home theater έχει ένα χώρο όπου τοποθετούνται οι κονσόλες ήχου. Αυτό μπορεί να είναι μία ντουλάπα, η ράφια. Οι ενισχυτές πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός αερισμός, με έξτρα coolers και εξαερισμό αν χρειάζεται, και βέβαια κρύψιμο των καλωδιώσεων.

4. Κονσόλες και πηγές.

Όσον αφορά την εικόνα, η επιλογή ενός καλού blueray player είναι η πρωταρχική βάση για να βλέπουμε τις ταινίες, μετά αν θέλουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα media reciever για streaming από το pc, η από διαδικτυακές υπηρεσίες όπως Netflix, pandora, Vudu. Για τον ήχο θα έχουμε τον ενισχυτή για την συνδεσιμότητα του surround συστήματος ήχου, και ίσως ξεχωριστό CD player (με υποστήριξη Super Audio CD) αν θέλουμε να ακούμε και μουσική σε υψηλότερη ποιότητα. Μετά ανάλογα με το πόσο High-End σύστημα ήχου επιλέξουμε προ ενισχυτές η τελικοί ενισχυτές θα γεμίσουν το ράφι με τις κονσόλες.

032713_elementsofHT_rack_crop2

5. Μπροστινά L/R ηχεία.

Τα κύρια ηχεία ενός συστήματος ήχου. Πέρα από τα ηχητικά εφέ και την background μουσική στις ταινίες, θα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της μουσικής στερεοφωνικά. Στην μουσική βιομηχανία το σύστημα ήχου που χρησιμοποιεί είναι το δικάναλο, οπότε για καλύτερη πιστότητα ήχου σαν αυτή του στούντιο ηχογράφησης, η μουσική θα πρέπει να αναπαράγεται μόνο από τα δύο L/R ηχεία. Οπότε το μεγαλύτερο βάρος για το budget που διαθέτουμε θα πρέπει να πέσει εδώ αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε για μουσικές ακροάσεις. Τα ηχεία μπορούν αν τοποθετηθούν αριστερά και δεξιά της οθόνης σε ίση απόσταση εντοιχισμένα η όχι.

6. Κεντρικό ηχείο.

To κεντρικό ηχείο συμβάλει στην αναπαραγωγή των ομιλιών αν πρόκειται για ταινία, και των τραγουδιστών αν πρόκειται για μουλτικάναλο μουσικό δίσκο. Η τοποθέτηση του είναι στο κέντρο συνήθως κάτω από την οθόνη η πίσω της.

7. Περιφερειακά ηχεία.

Τα περιφερειακά ηχεία αναπαράγουν τα background μουσικά εφέ και συνήθως ότι παίζει εκτός σκηνής. Αυτά τοποθετούνται στους πλαϊνούς τοίχους πίσω από τον ακροατή η αν έχουμε μικρότερο χώρο τότε στον πίσω τοίχο. Θα πρέπει να τοποθετηθούν περίπου στα 1.8- 2 μέτρα ύψος.

8. Υπογούφερ.

Το ηχείο που αναλαμβάνει τις χαμηλές συχνότητες, μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο χώρο αλλά το πιο σωστό είναι δίπλα στο κεντρικό ηχείο, κάποια home theater χρησιμοποιούν πολλά υπογούφερ για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

9. Πίσω περιφερειακά ηχεία.

Για ηχοσυστήματα 6.1, 7.1 έχουμε έξτρα ηχεία τα οποία τοποθετούνται πίσω από τον θεατή ακριβώς στην αντίθετη θέση όπου είναι το κεντρικό, στον πίσω τοίχο. Αν η ταινία δεν είναι προγραμματισμένη για 6.1+ τότε ο ενισχυτής αναλαμβάνει να μοιράσει τον ήχο.

10. Μπροστινά ηχεία Ύψους/Πλάτους.

Η ίδια περιπτωση με τα περιφερειακα ηχεια είναι και τα ηχεία Ύψους/Πλάτους, τα οποία αναλαμβάνουν να δώσουν μία αίσθηση στο χώρο αυξάνοντας το soundstage, επιτυγχάνοντας οτι βρισκόμαστε μέσα στην ταινία. Αυτα τοποθετούνται πάνω από το L/R speakers, η στις δυο μπροστινές γωνίες του δωματίου.

032713_elementsofHT_remote2

11. Τηλεχειριστήριο.

Λόγω των πολλών πηγών, θα έχουμε στην κατοχή μας ένα σωρό χειριστήρια, υπάρχουν όμως χειριστήρια universal τύπου για όλες τις συσκευές ήχου και εικόνας. Πολλά χρησιμοποιούν την τεχνολογία RF για να επικοινωνούν με συσκευές η οποίες δεν είναι ορατές στον χρήστη.

12. Φωτισμός.

Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα εικόνας, και στην στη χρήση ενός προτζέκτορα προτιμάται το τελείως σκοτάδι. Σε άλλες περιπτώσεις οι διακόπτες ρυθμιζόμενου φωτός προτιμούνται και είναι πολύ διαδεδομένοι αν δεν χρησιμοποιούμε την αίθουσα ολοκληρωτικά για ταινίες, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο “ξεπλύματος” της οθόνης.

13. Ηχομόνωση.

Η Ηχομόνωση παίζει σημαντικό ρόλο να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες αντανακλάσεις του ήχου και φυσικά τη φασαρία που μπορεί να προκαλούμε στους γύρω μας. Οπότε η επιλογή απορροφητικού υλικού στους τοίχους και το ταβάνι είναι επιθυμητή.

032713_elementsofHT_back view

14. Καθιστικό.

Ένας μεγάλος καναπές η μεμονωμένα καθίσματα μπορούν να προσθέσουν το κερασάκι στην τούρτα ενός οποιουδήποτε home theater, οπότε η επιλογή των καθισμάτων έχει να κάνει καθαρά για λόγους design, και φυσικά άνεσης.

Source

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραία όλα αυτά και σε βάζουν για τα καλά στο χώρο του Home Theater. Οι δυνατότητες ενός συστήματος είναι άπειρες και περιορίζονται μόνο από το χώρο και το budget του καθενός.
    Θα σταθώ σε δύο-τρία πράγματα που θεωρώ σημαντικά:
    1ον οι αποστάσεις που δώσατε αφορούν set ups με εξοπλισμό πιστοποιημένο με THX. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουν ή δεν θα αποκτήσουν. Καλό θα ήταν λοιπόν να αναρτηθεί και ένας πίνακας με αποστάσεις χωρίς THX.
    2ον Το subwoofer μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο χώρο μας αρκεί να μην γίνεται αντιληπτό. Στα έτοιμα home cinema sets κάτι τέτοιο είναι αδύνατο είτε λόγω μη αρκετού μήκους καλωδίου, είτε επειδή το sub λειτουργεί και ως κεντρική μονάδα (player, ενισχυτής κλπ). Με λίγα λόγια αν δεν πειραματιστούμε λίγο μαζί του, μπορεί να γίνει ενοχλητικό για εμάς και τους γείτονες ακόμα και στις μικρές εντάσεις.
    3ον Ηχομέτρηση, ηχομέτρηση, ηχομέτρηση: Οι AVR που σέβονται τον εαυτό τους, συνοδεύονται από μικρόφωνα και κάποιο ενσωματωμένο software που αναλύει τη θέση των ηχείων μας και των επίπλων στο χώρο και ρυθμίζει ανάλογα τις εντάσεις σε κάθε ηχείο ξεχωριστά. Καλό είναι να γίνει ηχομέτρηση του χώρου για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το σύστημά μας. Εννοείται ότι σε κάθε αλλαγή του χώρου μας (αλλαγή κουρτινών, τοποθέτηση χαλιών, μετακίνηση επίπλων κλπ) χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία για να ισχύσουν οι νέες μετρήσεις βάση των αλλαγών στο χώρο μας.

    Μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα για τη δημιουργία ενός αξιόλογου Home Theater, αλλά όπως είπα και στην αρχή, το άρθρο αυτό απλά μας δείχνει τα βασικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.