Το 75% των Αμερικάνων ανησυχεί για την κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων και των τραπεζικών και οικονομικών τους πληροφοριών. Οι hackers από την άλλη, είναι εξοπλισμένοι με μεγάλη τεχνική τεχνογνωσία και με βοηθό την τεχνολογία, η πρόσβαση στις συσκευές μας έχει γίνει ιδιαίτερα εύκολη. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μην την πατήσουμε από hacker;
Πόσο ασφαλείς είμαστε στο διαδίκτυο όμως; Εν συντομία, αν δεν προσέχουμε, καθόλου. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μην την πατήσουμε σαν πρωτάρηδες.
Σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε το Business Insider στο YouTube, ο πρώην hacker της NSA, David Kennedy, μας δίνει πέντε πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από hackers και κυβερνοεγκληματίες.
Ξεκινάμε από τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, γνωστό και ως 2 Factor Authentication ή 2FA. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό, έξτρα επίπεδο ασφαλείας, για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς μας. Αυτός ο τρόπος εκτός από το Username και το Password μας, απαιτείται και ένας κωδικός που έρχεται μέσω SMS ή email, διαφορετικός κάθε φορά.
Ο Kennedy λέει: «Τα τραπεζικά σας συστήματα, το Twitter και το Facebook υποστηρίζουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε μια πρόσθετη λειτουργία ασφαλείας. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και κάθε φορά που συνδέεστε, θα καταχωρεί τον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε ένα μήνυμα κειμένου για να μεταβείτε σε αυτό το σύστημα ως δεύτερη μορφή επαλήθευσης».
Ακόμα και αν ο hacker βρει τους κωδικούς σας, δε μπορεί να κάνει πολλά, χωρίς τον έξτρα κωδικό.
Η δεύτερη συμβουλή που μας δίνει, είναι κάτι που λίγο πολύ κάνουμε οι περισσότεροι. Μην χρησιμοποιείται παντού τον ίδιο κωδικό. Ναι, ξέρω, είναι τρομερά δύσκολο να θυμόμαστε όλους τους κωδικούς, από διαφορετικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούμε.
«Η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης παντού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους εισβάλλουμε ως hackers. Εάν έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης Twitter με τα τραπεζικά σας στοιχεία, αυτά είναι πράγματα που μπορεί να σας φέρουν σε σοβαρό πρόβλημα», προσθέτει.
Η τρίτη συμβουλή είναι βασική και ισχύει για κάθε συσκευή που τρέχει λογισμικό. Πρέπει τα πάντα να είναι ενημερωμένα στην τελευταία έκδοση.
«Κάθε φορά που έχετε μια ενημέρωση των Windows που λέει, “Γεια, πρέπει να ενημερώσω τον υπολογιστή σας”, είναι συνήθως για να διορθώσετε μια γνωστή επίθεση που έχουν βρει οι hackers για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας”, εξηγεί ο Kennedy.
Η τέταρτη συμβουλή είναι ακόμα πιο απλή. Προσέχετε τι μοιράζεστε στα Social Media. Το να ξέρει ένας hacker που είμαστε και τι κάνουμε, μπορεί να μας αφήσει εκτεθειμένους σε επιθέσεις Social Engineering. Με αυτό τον τρόπο, ο hacker μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει μια καλοστημένη απάτη. Αν για παράδειγμα είμαστε στο εξωτερικό, μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μας αποσπάσει πληροφορίες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στην συνέχεια για να μας κλέψει.
Το Σύμπαν είχε μια κρυφή ζωή πριν την Μεγάλη Έκρηξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Και φυσικά, η πέμπτη συμβουλή είναι να προσέχουμε που δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Συνήθως οι hackers, αλλά και οι κοινοί απατεώνες, προσποιούνται πως ανήκουν σε κάποιον οργανισμό ή εταιρία, όπως οι τράπεζες. Μπορούν εύκολα να μας ζητήσουν επιβεβαίωση χρήστη, ζητώντας το ΑΦΜ μας, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά στοιχεία. Στην συνέχεια θα καλέσουν στην πραγματική τράπεζα για παράδειγμα και θα ζητήσουν να γίνει αλλαγή του τηλεφώνου μας, κάνοντας επιβεβαίωση χρήστη με αυτά τα στοιχεία που δώσαμε πριν. Έτσι, απλά και εύκολα, θα κάνουν επαναφορά του κωδικού μας στο ebanking και θα μας τα σηκώσουν όλα. Καμία τράπεζα δε θα μας καλέσει και θα μας κάνει επιβεβαίωση χρήστη. Συνήθως, εμείς καλούμε στην τράπεζα για δικά μας θέματα. Αν σας καλέσουν από τέτοια υπηρεσία, ζητήστε να κλείσετε ραντεβού στο κοντινότερο υποκατάστημα, για να το διευθετήσετε από κοντά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Γνωστές αλλά ΧΡΗΣΙΜΕΣ και -κυρίως- συγκεντρωμένες σε ένα top5 συμβουλές !!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!
Υ.Γ. Περιμένουμε και μία περίληψη με τα SOS των νέων όρων της REVOLUT