Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Θάλασσα της Αράλης ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Γης κα έδινε ζωή σε ολόκληρα οικοσυστήματα στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν. Όμως, μέχρι το 2015, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πανέμορφης λίμνης, μετατράπηκε σε μια άγονη έκταση, γεννώντας την νεότερη έρημο του κόσμου και επηρεάζοντας δραματικά τους 3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή.

Η Θάλασσα της Αράλης, κάποτε είχε έκταση 68.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όμως τώρα οι τελευταίες αναφορές δείχνουν πως υπάρχουν μόνο 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νερού και η υπόλοιπη έκταση έχει ερημοποιηθεί. Η λίμνη μετατράπηκε πλέον στην έρημο Αραλκούμ.

«Είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόσμο», δήλωσε πέρυσι ο Ibrahim Thiaw, Εκτελεστικός Γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.

Θάλασσα της Αράλης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια αυτής της εσωτερικής θάλασσας σχεδόν διπλασίασε την ατμοσφαιρική σκόνη της περιοχής μεταξύ 1984 και 2015, από 14 σε 27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην βυθός της λίμνης, αερομεταφέρεται με τον αέρα και έχει μειώσει δραματικά την ποιότητα του αέρα σε γειτονικές πόλεις, μέχρι και 800 χιλιόμετρα μακρά. Αυτό επιταχύνει την τήξη των παγετώνων, που με τη σειρά του επιδεινώνει την κρίση νερού στην περιοχή.

Οι καταιγίδες και οι ανεμοθύελλές εξαπλώνουν τα καταστροφικά άλατα από τον βυθό της λίμνης σε καλλιέργειες, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, καταστρέφοντάς τα σπαρτά, ενώ μολύνει και το πόσιμο νερό.

Η σκόνη του Αραλκούμ είναι ιδιαίτερα τοξική σε σύγκριση με την υπόλοιπη σκόνη της ερήμου της περιοχής επειδή περιέχει απορροή από δοκιμές χημικών όπλων της ΕΣΣΔ και είναι γεμάτη λιπάσματα και φυτοφάρμακα από τις ίδιες μαζικές γεωργικές πρακτικές που ευθύνονται για την αποστράγγιση της Θάλασσας της Αράλης.

Μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1990, οι ποταμοί Amu Darya και Syr Darya που κυλούσαν από τα βουνά για να τροφοδοτήσουν τη λίμνη ανακατευθύνθηκαν για να ποτίσουν 7 εκατομμύρια εκτάρια (1,7 εκατομμύρια στρέμματα) χωραφιών βαμβακιού για τη Σοβιετική Ένωση.

Με αυτό τον τρόπο η λίμνη άρχισε να μειώνεται δραματικά σε όγκο νερού και έκταση, χωρίζοντάς την τελικά σε δύο μικρότερες και συνδέοντας τα νησιά της λίμνης με τις όχθες γύρω τους.

Τραγικό! Η λίστα με τις απαγορευμένες λέξεις του Τραμπ για την επιστημονική κοινότητα

Οι συγκεντρώσεις αλατότητας στο υπόλοιπο νερό αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τον ωκεανό, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της γηγενούς ζωής μέσα και καταρρέοντας το τοπικό οικοσύστημα. Αυτό κατέστρεψε όσες οικογένειες ζούσαν από το ψάρεμα στην λίμνη, που ανθούσε μέχρι τη δεκαετία των 60s. Τώρα οι πρώην ακτές της λίμνης, έχουν γεμίσει σκουριασμένα ψαροκάικα, που σαπίζουν.

Θάλασσα της Αράλης
Νεκροταφείο ψαροκάικων κοντά στο Moynaq, Ουζμπεκιστάν. (HomoCosmicos/iStock/Getty Images Plus)

Αυτό που συνέβη στη Θάλασσα της Αράλης δεν είναι απλώς μια μακρινή τραγωδία που ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να αντέξει να αγνοήσει, καθώς οι ίδιες συνθήκες επαναλαμβάνονται παγκοσμίως σε πολλές περιοχές. Τα υδάτινα σώματα σε Αφρική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ μειώνονται λόγω της βιομηχανικής εξάπλωσης και της κλιματικής αλλαγής.

Η ερημοποίηση της Θάλασσας της Αράλης είναι μια δυνατή προειδοποίηση για τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, που μας επηρεάζει όλους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advancing Earth and Space Sciences.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.