Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα την προκαταρκτική της άποψη ότι οι πολιτικές της Apple για το App Store παραβιάζουν τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ειδικά σε σχέση με τους κανόνες κατά της καθοδήγησης.

Σύμφωνα με το DMA, οι προγραμματιστές που διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω του App Store της Apple θα πρέπει να μπορούν, δωρεάν, να ενημερώνουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές φθηνότερες δυνατότητες αγοράς, να τους κατευθύνουν στις εν λόγω προσφορές και να τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν αγορές. Η Επιτροπή λέει ότι οι “επιχειρηματικοί όροι” της Apple σχετικά με τους προγραμματιστές το εμποδίζουν αυτό.

“Οι προγραμματιστές δεν μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τιμολόγησης εντός της εφαρμογής ή να επικοινωνούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με τους πελάτες τους για να προωθήσουν προσφορές που είναι διαθέσιμες σε εναλλακτικά κανάλια διανομής”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία link-out της Apple για την καθοδήγηση των πελατών “υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς που επιβάλλει η Apple, οι οποίοι εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να επικοινωνούν, να προωθούν προσφορές και να συνάπτουν συμβάσεις μέσω του καναλιού διανομής της επιλογής τους”.

Επιπλέον, η ΕΕ πιστεύει ότι οι αμοιβές που χρεώνει η Apple για τη διευκόλυνση της απόκτησης νέων πελατών μέσω του App Store “υπερβαίνουν τα απολύτως αναγκαία όρια για την εν λόγω αμοιβή”. Για παράδειγμα, η Apple χρεώνει τους προγραμματιστές με αμοιβή για κάθε αγορά ψηφιακών αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο χρήστης εντός επτά ημερών μετά την αποσύνδεση από την εφαρμογή, και η ΕΕ θεωρεί ότι αυτό είναι υπερβολικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι κινεί νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι νέες συμβατικές απαιτήσεις της για τους προγραμματιστές εφαρμογών και τις αγορές εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της βασικής χρέωσης ύψους 0.50 ευρώ, “δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Apple βάσει της DMA”. Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΕ, η Apple δήλωσε:

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Apple έχει προβεί σε μια σειρά από αλλαγές για να συμμορφωθεί με την DMA, ανταποκρινόμενη στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με το νόμο και εκτιμούμε ότι πάνω από το 99% των προγραμματιστών θα πληρώσουν τις ίδιες ή λιγότερες αμοιβές στην Apple σύμφωνα με τους νέους επιχειρηματικούς όρους που δημιουργήσαμε. Όλοι οι προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην ΕΕ στο App Store έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουμε εισαγάγει, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κατευθύνουν τους χρήστες των εφαρμογών στο διαδίκτυο για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Όπως κάνουμε συνήθως, θα συνεχίσουμε να ακούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Apple για την προκαταρκτική της άποψη, η Apple μπορεί να ασκήσει την υπεράσπισή της εξετάζοντας τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της ΕΕ και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματα. Εάν διαπιστωθεί ότι η Apple παραβιάζει την DMA, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της. Η τελική απόφαση της ΕΕ αναμένεται να εκδοθεί έως τον Μάρτιο του 2025.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.