Τον Μάρτιο του 2024, η Κίνα λάνσαρε επισήμως δυο δορυφόρους, τον DRO-A και DRO-B ως μέρος μιας φιλόδοξης αποστολής να τους βάλει σε μακρινή ανάδρομη τροχιά – distant retrograde orbit (DRO) γύρω από το Φεγγάρι. Η δουλειά τους ήταν να παρέχουν βοήθεια ως προς την πλοήγηση και την παρακολούθηση σκαφών εντός του χώρου Γης – Σελήνης.
Ωστόσο εξαιτίας σημαντικής δυσλειτουργίας, το Yuanzheng-1S αντιμετώπισε προβλήματα με αποτέλεσμα οι δορυφόροι να μπουν σε μια τροχιά που κανείς δεν περίμενε και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.
Αυτό είναι το νέο εικονίδιο της Google στο smartphone σου για πρώτη φορά σε 10 χρόνια
Σύμφωνα με το China Global Television Network (CGTN), το πρόβλημα άφησε τους δορυφόρους σε επισφαλή θέση, με πιθανό αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Όμως μια αποφασιστική ομάδα στο Technology and Engineering Center for Space Utilization (CSU) της Κίνας βρήκε έναν τρόπο να τους σώσει χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο τεχνική, μια βαρυτική σφεντόνα. Μια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η Γη, η Σελήνη και ο Ήλιος.
Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες, εργαζόμενες παράλληλα. Η μία ομάδα επικεντρώθηκε στον έλεγχο των προωθητήρων των δορυφόρων, προσπαθώντας να επιβραδύνει την ανεπιθύμητη περιστροφή τους στο διάστημα. Η άλλη ομάδα, με επικεφαλής τον Zhang Hao, επικεντρώθηκε στον υπολογισμό της πιο αποτελεσματικής διαδρομής για την επιστροφή των δορυφόρων στην προβλεπόμενη τροχιά τους. Αυτό απαιτούσε μια σχολαστική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που υπέστησαν κατά την εκτόξευση, οι οποίες εμπόδισαν τους δορυφόρους να λάβουν αρκετό ηλιακό φως για να φορτίσουν τα συστήματα. Δεδομένων αυτών των περιορισμών, η ομάδα χρησιμοποίησε μια άκρως φιλόδοξη στρατηγική, δηλαδή τη χρήση βαρύτητας της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου ως υποκατάστατο της ενέργειας, εκτελώντας ουσιαστικά μια βαρυτική σφεντόνα που θα επιτάχυνε τους δορυφόρους πίσω στην τροχιά τους χωρίς να βασίζονται σε καύσιμα. Περισσότερα για το δύσκολο αυτό εγχείρημα μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο της πηγής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.