Η αλήθεια είναι ότι η παρουσίαση του Kirin 980 της Huawei, αποτελούσε στην ουσία, μια άκρως επιθετική κίνηση ενάντια στην Qualcomm με τον Snapdragon 845. Στο στόχαστρό της είναι λοιπόν η Qualcomm και ο Snapdragon 845, με την εταιρεία να προβαίνει σε ένα αναλυτικό συγκριτικό που δείχνει τον Kirin 980 να ξεπερνά την αντίστοιχη λύση της Qualcomm για ναυαρχίδες.

Φυσικά, χωρίς ένα smartphone στα χέρια μας, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις δοκιμές της Huawei. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή γεύση από τις επιδόσεις του νέου SoC. Άλλωστε, μας δίνεται η ευκαιρία, να συγκρίνουμε ποιους από αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν νόημα, δεδομένου ότι γνωρίζουμε αρκετά για ARM και GPU parts τα οποία αυτό το SoC χρησιμοποιεί.

Επιδόσεις CPU και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Η παρουσίαση της Huawei εστίασε κυρίως στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αλλά και στις επιδόσεις στο gaming. Σύμφωνα με τις εσωτερικές δοκιμές που έκανε η Huawei, ο Kirin 980 σημειώνει 3360 στο Geekbench σε single core. Κάτι τέτοιο είναι σαφώς πιο γρήγορο από τον Snapdragon 845 που σημειώνει 2450 σε single core και φθάνει τους M3 πυρήνες που συναντούμε στο εσωτερικό των Exynos 9810. Η αλήθεια είναι ότι η σημαντική αύξηση των επιδόσεων single core δεν προκαλεί εντύπωση. Ο Kirin 980 ενσωματώνει τους υψηλών επιδόσεων Cortex A76, ενώ ο Snapdragon 845 βασίζεται στους Cortex A75. Η κατά 37% αύξηση των επιδόσεων συμπίπτει με το ποσοστό που δίνει η ARM για τους νέους πυρήνες της. Επιπλέον η χαμηλότερη κατανάλωση κατά 32%, είναι απολύτως λογική, δεδομένης της 7nm αρχιτεκτονικής και των γενικότερων βελτιώσεων. Το chip εξοπλίζεται επίσης με 4MB shared L3 cache, διπλάσιο ποσό από τον Snpadragon 845. Οι ισχυρισμοί της Huawei μέχρι εδώ, ευασταθούν πλήρως.

Φυσικά, δεν πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε και την υψηλότερης συχνότητας LPDDR4X RAM που υποστηρίζει και η οποία υπόσχεται να διατηρήσει τα επίπεδα των επιδόσεων υψηλά. Αν και κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα, την κατανάλωση λίγο περισσότερης ενέργειας. Θα επιτρέπει πιο γρήγορους χρόνους απόκρισης και καλύτερες επιδόσεις γραφικών. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του Kirin 980, για την οποία η Huawei είναι υπερήφανη, οφείλεται στη μετάβαση στα 7nm από τα 10nm αλλά και στον σαφώς βελτιωμένο predictive sheduler.

Αν και έχουμε ήδη πειστεί ότι οι επιδόσεις της CPU και της μνήμη θα είναι σημαντικά αυξημένες και η παρουσίαση που κάνει εδώ η Huawei, είναι αντιπροσωπευτική, τα παραδείγματα της GPU, είναι λιγότερο πειστικά, σύμφωνα με το androidauthority. Ναι, η Mali-G76 MP10 παρουσιάζει σίγουρα καλύτερες επιδόσεις από την Mali-G72 MP12 του Kirin 970. Υπάρχουν 67% περισσότερα execution engines και πολλές άλλες βελτιώσεις από την νέα αρχιτεκτονική. Αλλά, όπως δείχνουν και κάποια πρόχειρα μαθηματικά σε ήδη υπάρχοντα benchmarks, οι επιδόσεις της GPU θα φθάσουν το πολύ τα επίπεδα της Adreno 630. Βέβαια, η Huawei εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην τεχνολογία GPU Turbo για να ξεπεράσει την Qulacomm, αλλά τα demos δεν είναι τόσο πειστικά.

Αρχικά, στο NBA2k18, είδαμε βελτίωση της τάξεως των 20fps στον Kirin 980, ενώ άλλες δοκιμές έδειξαν ανάμεικτα αποτελέσματα, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι οι επιδόσεις είναι πολύ κοντά σε αυτές του Snapdragon. Ισχυρίζεται μόνο ότι καταφέρνει να ξεπερνά τις επιδόσεις του Snapdragon 845 με την GPU Turbo τεχνολογία. Στο PUBG αποτυπώθηκε καλύτερα η βελτίωση, όπως και οι καλύτερες επιδόσεις, να σημειωθεί όμως ότι οι developers των PUBG και Mobile Legends εργάζονταν στενά με την Huawei για να κάνουν optimize τα παιχνίδια τους με το GPU Turbo.

Το GPU Turbo έρχεται σε τέσσερις ακόμη τίτλους, μέσω ενός future update. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των games δεν θα επωφεληθούν από την συγκεκριμένη τεχνολογία, αφήνοντας έτσι το chip της Huawei πίσω σε σχέση με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της. Με άλλα λόγια, αποτελεί το πιο αδύναμο σημείο του νέου SoC οι επιδόσεις των γραφικών.

Φυσικά, η σύγκριση με τον Snapdragon 845 δεν είναι και τόσο δίκαιη γιατί το chip είναι ήδη ενός έτους και ο Snapdragon 855 θα καταφθάσει πριν το τέλος του έτους και θα βασίζεται στα 7nm και αυτός.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.