Τα smartphone είναι από τις πιο ανεπτυγμένες πολυσυσκευές που έχει δημιουργήσει και χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Πέρα από τα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα και γίνονται αντιληπτά με την πρώτη ματιά, όπως η κάμερα ή η εφαρμογή κλήσεων, τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν “κρυφά εργαλεία” για τα οποία οι περισσότεροι αδιαφορούμε, όπως η δυνατότητα να καταγράφουν την τοποθεσία μας με τόση ακρίβεια και ταχύτητα που κάνουν τα location tracker να μοιάζουν άχρηστα. Αυτό δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας, αλλά μην αγχώνεσαι, η Google είναι εδώ.

Η Google ήδη διατηρεί το ιστορικό της τοποθεσίας όσων έχουν λογαριασμό στις υπηρεσίες της, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να απενεργοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό ή να κάνει χρήση της αυτόματης διαγραφής. Εκτός αυτού, πέρυσι τον Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διαγράφει αυτόματα τα δεδομένα για την τοποθεσία του χρήστη όταν αυτά αφορούν σημεία όπως ιατρεία, νοσοκομεία, και τα λοιπά. Τώρα, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ουσία, η λειτουργία για το ιστορικό τοποθεσίας της Google εντοπίζει αυτόματα αν η τοποθεσία του χρήστη “ευαίσθητη”, δηλαδή είναι κάποιος “ιδιωτικός” χώρος, κάποια περιοχή για υπηρεσίες υγείας, και άλλα. Έπειτα, διαγράφει τα δεδομένα που αφορούν τη διαδρομή του χρήστη προς και από αυτά τα σημεία. Αν και η εταιρεία δεν δημοσιεύει κάποια λίστα, αναφέρει ότι σε αυτές τις τοποθεσίες ανήκουν συμβουλευτικά κέντρα, καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας, κλινικές αμβλώσεων, κέντρα γονιμότητας, εγκαταστάσεις θεραπείας εθισμού, κλινικές απώλειας βάρους, κλινικές αισθητικής χειρουργικής, και άλλα.

Επιπλέον, η Google ξεκαθαρίζει ότι αν η τοποθεσία που επισκέπτεται ο χρήστης ανήκει σε κάποια πιο γενική ιατρική εγκατάσταση, όπως νοσοκομεία ή γενικά εξωτερικά ιατρεία, και τα λοιπά, τότε τα δεδομένα θα καταγράφονται στο ιστορικό τοποθεσίας, καθώς δεν αποκαλύπτουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται στο να καλύψει οποιοδήποτε πιθανό κενό, ώστε να αποτρέψει τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων τοποθεσίας. Δυστυχώς, η εταιρεία δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τις αλλαγές που ετοιμάζει και το πιθανό χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιάσει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.