Το ChatGPT έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση αυτές τις ημέρες, δείχνοντας τι μπορεί να πετύχει η τεχνητή νοημοσύνη με δυνατότητες ομιλίας. Το εν λόγω viral chatbot interface βασίζεται στο GPT-3 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, έχοντας εκπαιδευτεί σε περισσότερες από 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους.
Πλέον αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο δημιουργός του, η OpenAI ετοιμάζει τον διάδοχό του, το GPT-4. Οι πληροφορίες το θέλουν να είναι πολύ πιο ικανό από το GPT-3, με πηγές να τονίζουν ότι θα έχει εκπαιδευτεί σε περισσότερες από 100 τρισεκατομμύρια παραμέτρους.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θεωρίες ότι το GPT-4 είναι ήδη εδώ. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η εν λόγω έκδοση βρίσκεται στο εσωτερικό της Bing search engine της Microsoft. Μέχρι ένα βαθμό ο ισχυρισμός αυτός έχει νόημα καθώς η Microsoft φαίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI με 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πως όμως το GPT-4 διαφέρει και πως τελικά ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από τον ηλεκτρισμό και την φωτιά σύμφωνα με τα λόγια του Sundar Pichai της Google; Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Το GPΤ-4 θα κάνει το ντεμπούτο του κάποια στιγμή το 2023
Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, πολλά μέσα ενημέρωσης όπως και οι New York Times, επισημαίνουν ότι το GPT-4 είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του, αν και μερικοί πιστεύουν ότι είναι ήδη εδώ με τη λειτουργία που προστέθηκε στη Bing. Αν αποδειχθεί από την άλλη ότι η Bing τρέχει με το GPT-3 ή το GPT 3.5 τότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο. Το GPT-3 έκανε αρχικά το ντεμπούτο σου σε συγκεκριμένους συνεργάτες και επί πληρωμή χρήστες όπως και ακαδημαϊκά ινστιτούτα, πριν γίνει διαθέσιμο για το ευρύ κοινό με τη διάθεση του ChatGPT το 2022.
Ίσως δεν έχει εκπαιδευτεί σε περισσότερα δεδομένα από το GPT-3
Και πάλι είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αν και ο CEO της OpenAI Sam Altman επισημαίνει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί η προσπάθεια στη νέα έκδοση έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της δυνατότητας διαχείρισης και αξιοποίησης των τρέχοντων δεδομένων. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα άλλο μοντέλο, το Megatron 3 έχει εκπαιδευτεί σε πολλά περισσότερα δεδομένα σε σχέση με το GPT-3, αλλά δεν είναι καλύτερο από την πλατφόρμα της OpenAI, κάτι που αποτελεί την απόδειξη ότι τα περισσότερα δεδομένα δεν είναι πάντα κάτι το καλύτερο στο πλαίσιο της AI. Η βελτίωση του αλγορίθμου είναι κάτι που θα μειώσει το κόστος της GPT-4, ένας σημαντικός παράγοντας στη προσπάθεια να γίνει η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης όπως κάποιοι πιστεύουν.
Το GPT-4 θα είναι καλύτερο στο να γράφει κώδικα
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ChatGPT είναι η δυνατότητα να δημιουργεί και κώδικα. Εν ολίγοις μπορεί να δημιουργήσει κώδικα σε πλήθος γλωσσών, όπως Javascript, Python και C++, τρεις από τις ποιο κοινές γλώσσες προγραμματισμού στην ανάπτυξη λογισμικού, στο web development και στο data analytics. Νωρίτερα φέτος μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι η Open AI ετοιμαζόταν να προσλάβει προγραμματιστές και software developers και ιδιαίτερα προγραμματιστές που θα μπορούσαν να περιγράψουν τι κάνει ο κώδικάς τους.
Κάτι τέτοιο οδηγεί πολλούς στο να θεωρήσουν ότι το GPT-4 θα ανέβει και άλλο επίπεδο όσον αφορά τη δημιουργία κώδικα, οδηγώντας σε πιο δυνατά εργαλεία σαν το Github Copilot της Microsoft που χρησιμοποιεί μια έκδοση του GPT-3 για να βελτιώσει τη μετατροπή της φυσικής γλώσσας σε κώδικα.
Το GPT-4 δεν θα προσθέσει λειτουργίες γραφικών
Υπήρχαν πληροφορίες ότι η επόμενη έκδοση θα συνδύαζε δυνατότητες δημιουργίας κειμένου του GPT-3 με την δημιουργία εικόνων ενός άλλου γνωστού εργαλείου της Open AI του Dall-E 2. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατρέψει δεδομένα σε γραφήματα και γραφικά, μια δυνατότητα που λείπει από το GPT-3, με τον Altman δυστυχώς να αναφέρει ότι δεν θα μπορεί να το κάνει και θα περιοριστεί στο κείμενο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.