Συχνά, προκύπτει ότι τα προβλήματα στο Android σχετίζονται με τα Google Play Services, ωστόσο ποια είναι χρήση τους ακριβώς; Γιατί βρίσκονται εκεί; Τα Google Play Services δεν είναι μια εφαρμογή, με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι την φαντάζονται. Όταν επιχειρείς να την ανοίξεις, δεν θα συμβεί τίποτα. Ωστόσο, βρίσκονται εκ προεπιλογής εγκατεστημένες σε όλα τα Android smartphones. Ενημερώνονται τακτικά, ενώ και ο αριθμός των permissions που απαιτούν είναι εντυπωσιακά. Με λίγα λόγια, τα Google Play Services είναι μια εφαρμογή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Android σύστημα.

Στη πραγματικότητα, τα Google Play Services, αντιπροσωπεύουν μια μικρή επανάσταση στο χώρο των smartphones. Ας πάρουμε το παράδειγμα των Google Maps. Πριν τα Google Play Services, το app ενημερωνόταν, όταν το Android OS αναβαθμιζόταν. Γνωρίζουμε με πόσο αργούς ρυθμούς οι κατασκευαστές και οι πάροχοι διαθέτουν τις ενημερώσεις.  Σήμερα, δεν υπάρχει αναμονή για τα updates στα Google Maps. Ενημερώνονται αυτόματα, μέσω των Google Play Services.

Τα Google Play Services επιτρέπουν στο smartphone σου να λάβει τις τελευταίες και πιο πρόσφατες εκδόσεις των εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να αναβαθμίσετε στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με όλα τα apps. Η πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω, αφορά κυρίως τα Google apps, όπως το Gmail, Google+, Google Play. Δηλαδή σημαίνει, ότι οποιαδήποτε έκδοση του Android, από το Android 2.2 και άνω, μπορεί να εκμεταλλευθεί τα νέα apps και features, ανεξάρτητα από τις ενημερώσεις στο OS. Διασφαλίζουν, ότι όλο και περισσότεροι χρήστες, θα μπορούν να συνεχίζουν να “απολαμβάνουν” το Android smartphone τους.

Είναι μια αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα, που ήρθε με το Android 4.3 αλλά συνέχιζε να μεγαλώνει σταδιακά και να βελτιώνεται, με νέα Android updates και ειδικά με την άφιξη του Lollipop και του Marshmallow. Με το Android 9 να ετοιμάζεται πυρετωδώς, τα Google Play Services έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος.

Δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις τα Google Play Services, αν και στο παρελθόν ήταν εφικτό σε κάποιο βαθμό. Όλα τα Google apps τα απαιτούν για να τρέξουν ομαλά. Μπορείς ομως να έχεις ένα smartphone πλήρως απαλλαγμένο από τα Google apps, χάρη στη διαθεσιμότητα των custom ROMs, όπως η Lineage OS.

Γιατί καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας;

Τα Google Play Services σε γενικές γραμμές, καταναλώνουν μικρά ποσά ενέργειας. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, οι χρήστες έχουν διαπιστώσει υψηλή κατανάλωση, μετά από κάποιο Android OS update. Ο πιο πιθανός λόγος, είναι μια ασυμβατότητα μεταξύ της Android έκδοσης και εκείνης των Google Play Services.

Η πιο γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι:

  • Αφαίρεσε τα updates της εφαρμογής (Settings > Applications > All > Google Play Services > three dots menu > Uninstall updates). Ίσως θα πρέπει να μεταβείς στην ενότητα Settings > Security > Device Administrators και να απενεργοποιήσεις το Android Device Manager αρχικά.
  • Απενεργοποίησε το συγχρονισμό των Google data (Settings > Accounts. Εδώ πίεσε στο menu button (τρεις τελείες) και απενεργοποίησε το Auto-sync data).

Ελπίζουμε, αυτός ο οδηγός να ξεκαθάρισε κάπως το τοπίο για το πως λειτουργούν τα Google Play Services σε ένα Android smartphone.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.