Η πρώτη Android έκδοση που υποστήριξε την αρχιτεκτονική των 64 bit, ήταν το Android 5 Lollipop, που έκανε το ντεμπούτο της τον Νοέμβριο του 2014. Από τότε όλο και περισσότεροι 64 bit επεξεργαστές έκαναν το ντεμπούτο τους και σήμερα, όλες οι Android συσκευές είναι ικανές να τρέξουν το x64 bit software. Εντούτοις, ο Google Chrome ποτέ δεν έκανε την μετάβαση και είναι μόνο διαθέσιμος σε 32 bit έκδοση. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο αλλάζει. Αρχής γενομένης από τον Chrome 85, τα τηλέφωνα που τρέχουν το Android 10 και άνω, αυτόματα θα λάβουν την 64 bit έκδοση.

Μια γρήγορη ματιά στο  chrome://version επιβεβαιώνει ακριβώς κάτι τέτοιο. Οι τρέχουσες stable και beta εκδόσεις, 83 και 84, είναι 32 bit εφαρμογές. Και όταν συγκρίνεις τις 32 bit με τις 64 bit εκδόσεις στο Octane 2.0, η 64 bit έκδοση παρουσιάζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις. Αν και μπορεί να μην οφείλονται οι καλύτερες επιδόσεις μόνο στη νέα αρχιτεκτονική, και πάλι αυτή συνεισφέρει στα καλύτερα αποτελέσματα.

Ορισμένοι χρήστες στα σχόλια του androidpolice αναφέρουν ότι έχουν ήδη τις x64 bit εκδόσεις του Chrome beta 84. Θεωρούμε ότι η Google διεξάγει περιορισμένα tests της νέας αρχιτεκτονικής. Φαίνεται ότι συσκευές Samsung και OnePlus βρίσκονται μεταξύ αυτών. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος να πάρεις την 64 bit έκδοση του Chrome, εκτός και αν έχεις τον Chrome 85 ή 86 σε Android 10 και άνω. Η Apple είχε σταματήσει την υποστήριξη 32 bit εφαρμογών από το 2017, βέβαια εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς έχει τον έλεγχο τόσο του hardware όσο και του software. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στη νέα αρχιτεκτονική θα γίνει και για παλαιότερες εκδόσεις του Android. Εξάλλου, όλα τα apps πρέπει να είναι x64 bit, μέχρι τον Αύγουστο του 2021, χρονικό όριο που έχει τεθεί από την ίδια την Google.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.