Οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που λειτουργούν μόνο σε μια τοπική περιοχή, μπορούν να ζήσουν ή να πεθάνουν με βάση τη φήμη τους. Τον τελευταίο καιρό, αυτή ακριβώς η φήμη έχει γίνει στόχος απατεώνων, καθώς απαιτούν πληρωμή με δωροκάρτες για την κατάργηση των κριτικών ενός αστεριού που έχουν βάλει στο Google. Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας επηρεαζόμενης επιχείρησης, η Google ασχολείται με την υπόθεση αυτή.

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μια απάτη κριτικών ενός αστεριού έχει κάνει την εμφάνιση της στις τοπικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα εστιατόρια, με απατεώνες να αφήνουν αρνητικές κριτικές στη σελίδα της επιχείρησης στους Χάρτες Google ή στην Αναζήτηση και στη συνέχεια να προσπαθούν να εκβιάσουν την επιχείρηση να τους πληρώσει για να αφαιρεθεί αυτή η κριτική.

Η Google συλλέγει κριτικές από τοπικούς χρήστες για μια ποικιλία διαφορετικών επιχειρήσεων. Αυτές οι κριτικές εμφανίζονται μέσω των Χαρτών, της Αναζήτησης, και διαφόρων άλλων προϊόντων. Οι διαδικτυακές κριτικές μιας επιχείρησης τείνουν να έχουν μεγάλη επιρροή στην προσέλκυση νέων πελατών, επομένως οι κριτικές ενός αστεριού μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιες για ένα τοπικό κατάστημα, ειδικά για εστιατόρια που φαίνεται να στοχεύουν αυτοί οι απατεώνες.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, πολλές από αυτές τις κριτικές ενός αστεριού στο Google τείνουν να προέρχονται από την Ινδία, όπου οι απατεώνες απαιτούν μια δωροκάρτα $75 στο Google Play για να αφαιρέσουν την κριτική, με την απειλή περισσότερων κριτικών ενός αστεριού εάν δεν τους δώσουν αυτό που ζητούν. Η απειλή, που παραδίδεται μέσω email, συνήθως έχει εν μέρει ως εξής:

“Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για τις ενέργειές μας και δεν θα θέλαμε να βλάψουμε την επιχείρησή σας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το γεγονός είναι ότι ζούμε στην Ινδία και δεν βλέπουμε πώς αλλιώς μπορούμε να επιβιώσουμε. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε στο Google play δωροκάρτα αξίας $75 […] Με την πώληση αυτής της δωροκάρτας μπορούμε να κερδίσουμε περίπου $50, που είναι εισόδημα τριών εβδομάδων για μια οικογένεια.”

Η χρήση δωροκαρτών είναι μια κοινή επιλογή των απατεώνων, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή. Οι ίδιες οι κριτικές είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν μπορούν να αποτραπούν, να αφαιρεθούν, ή να κρυφτούν από την ίδια την επιχείρηση. Για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την κριτική απαιτείται η βοήθεια της Google ή η πληρωμή του απατεώνα, κάτι που οι New York Times λένε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δεν συμβουλεύουν.

Η Google έχει αναγνωρίσει αυτήν την πρακτική εξαπάτησης επιχειρήσεων με κριτικές ενός αστεριού, λέγοντας ότι παραβιάζει τις πολιτικές κριτικών. Η εταιρεία εργάζεται για την κατάργηση των αξιολογήσεων από τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και ζητά από τους κατόχους να επισημάνουν τις αξιολογήσεις αυτές:

“Πρόσφατα αντιληφθήκαμε μια απάτη που στοχεύει επιχειρήσεις στο Google με την απειλή κριτικών 1 αστεριού, εκτός εάν στέλνουν χρήματα μέσω δωροκάρτας. Οι πολιτικές μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι οι αξιολογήσεις πρέπει να βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες και οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις, να αφαιρέσουν δόλιες κριτικές, και να βάλουν προστασία στα προφίλ επιχειρήσεων που μπορεί να έχουν επηρεαστεί.

Εάν η επιχείρησή σας στοχοποιείται από αυτούς τους απατεώνες, μην τους πληρώσετε. Αντίθετα, επισημάνετε τις κριτικές εδώ ή επικοινωνήστε με την υποστήριξη της Google μέσω του Κέντρου βοήθειας, ώστε η ομάδα μας να μπορεί να ελέγξει και να αφαιρέσει περιεχόμενο που παραβιάζει πολιτική. Εάν δεν έχετε ακόμη διεκδικήσει το προφίλ της επιχείρησής σας, μπορείτε να το κάνετε εδώ.”

Όπως επισημαίνει το SearchEngineLand, ωστόσο, ακόμη και η Google αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η εταιρεία αφαίρεσε πέντε από αυτές τις κριτικές απάτης που έπληξαν ένα εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας, αλλά στον χρόνο που χρειάστηκε η Google για να αφαιρέσει αυτές τις κριτικές, δημοσιεύτηκαν επτά νέες. Το SearchEngineLand επισημαίνει επίσης ότι το Facebook συνήθως βλέπει απάτες όπως αυτές, αλλά προφανώς είναι πολύ πιο αργό στην αφαίρεση των κριτικών.

Περιττό να πούμε ότι αυτή είναι μια απαίσια κατάσταση για τις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια, και ελπίζουμε ότι η Google μπορεί να εργαστεί γρήγορα για να σταματήσει τους απατεώνες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.