Συχνά λέγεται, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Android είναι τα viruses. Αλλά, ενώ υπάρχουν viruses και malware στο Android, δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε, αρκεί να προσέχετε τι κάνετε.
Το Android είναι ασφαλές
Το Android από μόνο του είναι ένα αρκετά ασφαλές λειτουργικό σύστημα, μια δήλωση η οποία έχει μόνο γίνει πιο αληθής με την πάροδο του χρόνου. Όλα τα mainstream Android smartphones διέθεταν έναν κλειδωμένο bootloader, για να εμποδιστεί η πρόσβαση στο system partition. Επιπλέον, το προαιρετικό sideloading των μη approved apps είναι εκ προεπιλογής απενεργοποιημένο. Αυτοί οι δυο τρόποι (οι ξεκλείδωτοι bootloaders και τα sideloading apps, είναι οι πιο κοινοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αποκτούν malware στις Android συσκευές τους, και οι δυο είναι εκ προεπιλογής μπλοκαρισμένοι. Το γεγονός είναι ότι αυτά τα προβλήματα με τα malware υπάρχουν επειδή συγκεκριμένα default security features έχουν απενεργοποιηθεί. Είναι ένας από τους κύριους λόγους που διαφοροποιεί το Android σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είσαι ελεύθερος να κάνεις πολλά περισσότερα από όσα θέλεις με το smartphone σου, ακόμη και αν σημαίνει μειωμένη ασφάλεια.
Η Google άλλωστε έχει κάνει το sideloading εφαρμογών πολύ πιο ασφαλές με το Android Oreo. Αντί να αποτελεί ένα κενό setting που επιτρέπει ή δεν επιτρέπει τις εφαρμογές να εγκατασταθούν εκτός Play Store, πλέον λειτουργεί βάσει app. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείς να επιτρέψεις εφαρμογές να εγκατασταθούν από συγκεκριμένο store, όπως το Amazon Appstore, αλλά από πουθενά αλλού. Είναι ένας όμορφος και έξυπνος τρόπος να διαχειριστείς τις ρυθμίσεις αυτές. Ας το θέσουμε απλά, αν ποτέ δεν σκοπεύεις να ξεκλειδώσεις τον bootloader, που δεν είναι καν εφικτό σε πολλές συσκευές, ή να κάνεις sideloading τις εφαρμογές, παραμένεις προστατευμένος.
Το Google Play Protect σκανάρει εφαρμογές, αλλά δεν είναι τέλειο
Η Google έχει ενσωματώσει ένα σύστημα το οποίο σκανάρει όλες τις εφαρμογές του Play Store. Ονομάζεται Google Play Protect. Αλλά όπως και με οποιοδήποτε malware scanner, δεν είναι τέλειο. Εφαρμογές μπορεί να ξεγλιστρίσουν από τους μηχανισμούς και μερικές φορές οι επιβλαβείς εφαρμογές καταλήγουν να έχουν κατεβαστεί εκατοντάδες φορές πριν ανακαλυφθούν. Αυτού του τύπου τα πράγματα, δίνουν την εντύπωση ότι το Android είναι ένα μη ασφαλές λειτουργικό, γεμάτο malware, όταν καλύπτεται από πολλά μέσα ενημέρωσης. Και υπάρχει πάντα η μη δίκαιη συνολική θεώρηση του λειτουργικού συστήματος ως μη ασφαλές.
Και όχι δεν χρειάζεσαι κάποιο antivirus
Πολλές εταιρείες antivirus, έχουν εκμεταλλευθεί αυτήν την εντύπωση που υπάρχει για το πρόβλημα του Android, κυκλοφορώντας scanning apps για την πλατφόρμα. Να μην παρεξηγηθούμε, κάτι τέτοιο είναι πολύ όμορφο που υπάρχει σαν επιλογή, αλλά δεν πρόκειται να βρουν κάτι που η Google δεν γνωρίζει ήδη και έχει κυκλοφορήσει αντίστοιχη προστασία με το Play Protect. Ασφαλώς, τα περισσότερα antivirus apps στο Android κάνουν και άλλα πράγματα, όπως μπλοκάρουν τις spam κλήσεις, προστατεύουν τη συσκευή σου από κλοπή και πολλά περισσότερα. Αυτά είναι ορισμένα πρόσθετα πλεονεκτήματα, αλλά είναι και features που το Android έχει ενσωματωμένα.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα antivirus app αν σε κάνει να αισθάνεσε καλύτερα, αλλά το μόνο που κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε ένα τρίτο app με περισσότερους πόρους. Αν έχεις λίγο περισσότερη προσοχή ως προς το τι πραγματικά εγκαθιστάς από το Google Play, θα είσαι εντάξει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.