Αν έχεις ξοδέψει έστω και λίγο χρόνο να διαβάσεις κάτι σχετικά με smartphones, σίγουρα θα έχεις δει να αναφέρονται διάφορες εφαρμογές benchmarking και scores από διαφορετικά τηλέφωνα και μάλιστα να συγκρίνονται. Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να εξηγήσει πως αυτά τα benchmarks λειτουργούν, αλλά γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να τα εξετάζεις πριν την αγορά μιας smartphone συσκευής.

Τα benchmarks scores αποτελούν την αφετηρία έντονων συζητήσεων, καθώς δίνουν μια αριθμητική τιμή η οποία αντικειμενικά δείχνει πόσο καλύτερο είναι ένα smartphone σε σχέση με άλλο. Και με τα brands και τα διάφορα μοντέλα να αποκτούν φανατικούς οπαδούς, συχνά ακούς χρήστες να υπερασπίζονται το τηλέφωνο που έχασε, τονίζοντας ότι αυτά τα benchmarks δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική χρήση. Και αν και κάτι τέτοιο είναι σε κάποιο βαθμό σωστό, δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά.

Οι επιδόσεις σε πραγματική χρήση, είναι αδύνατον να προσομοιωθούν χωρίς τη χρήση λογισμικού. Σκέψου ότι χωρίς δοκιμές που φθάνουν τους επεξεργαστές στα όριά τους, πως μπορούμε να πούμε ποιο smartphone ανταποκρίνεται καλύτερα;

Τα tests επιδόσεων είναι η αλήθεια ότι αφορούν κυρίως τους enthusiasts και εκείνους που θέλουν να διαπιστώσουν ποιο είναι το όριο του συστήματός τους. Κανείς δεν θα μεταβεί σε ένα κατάστημα και θα ρωτήσει τον εκπρόσωπο του καταστήματος σχετικά με τα AnTuTu scores, πριν επιλέξει ένα smartphone της Samsung ή ένα LG. Αλλά οι άνθρωποι συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα πάντα και τα smartphones δεν αποτελούν εξαίρεση. Μόλις οι εταιρείες διαπιστώσουν ότι ο κόσμος προσέχει τα benchmarks, αρχίζουν και αυτές με τη σειρά τους να δίνουν έμφαση σε αυτά. Τα AnTuTu και Geekbench scores έχουν γίνει κάτι αντίστοιχο με τους χρόνους στο Nurburgring.

Σου λένε αυτοί οι χρόνοι πως θα συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο στη καθημερινή οδήγηση; Όχι και τόσο. Σου λένε όμως πόσο γρήγορο είναι. Με τα τηλέφωνα δεν είναι και πολύ διαφορετικά.

Φυσικά κάποιες εταιρείες το παρακάνουν. Μερικές εταιρείες έχουν πιαστεί να κλέβουν στα benchmarks, κάνοντας optimize το smartphone να είναι πιο γρήγορο όταν αντιλαμβάνεται ότι τρέχει μια εφαρμογή. Αυτό είναι σαν να έχεις πρόσθετη ιπποδύναμη όταν βρίσκεσαι στη πίστα. (το οποίο κάποια οχήματα όντως κάνουν, αλλά το αναφέρουν ρητά). Αυτό κάνει πολλούς ανθρώπους να αμφισβητούν την αξιοπιστία των benchmarks στο σύνολό τους, αλλά μέχρι στιγμής οι app developers έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αφαιρώντας τέτοιου είδους scores.

Συνεχίζοντας τον παραλληλισμό με το αυτοκίνητο, το 0-100 σε ένα όχημα σε καμία περίπτωση δεν σου δείχνει τις επιδόσεις του στη καθημερινή ζωή, καθώς σπάνια θα χρειαστείς κάτι τέτοιο να το κάνεις. Αλλά είναι σημαντική μέτρηση όμως, επειδή σου δείχνει την επιτάχυνση που παρουσιάζει το αυτοκίνητο όταν την χρειαστείς. Παρομοίως, όταν τρέχει ένα benchmark app με μια πολύπλοκη 3D σκηνή στο smartphone, έχει σκοπό να σου δείξει πως το smartphone σου θα χειριστεί τα βαριά 3D games.

Επιπλέον, έχουν μεγάλη σημασία, καθώς σε βοηθούν να εξετάσεις αν όντως έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Με τα smartphones να φθάνουν σε ένα σημείο όπου η high-end εμπειρία είναι ελάχιστα διακριτή μεταξύ των διαφορετικών γενεών, χωρίς τα benchmarking apps θα είναι αδύνατο να διαπιστώσεις αν τα τελευταία και πιο πρόσφατα chips είναι στη πράξη πιο γρήγορα. Θα αναρωτηθείς όμως, γιατί οι κατασκευαστές δημιουργούν πιο γρήγορα chips αν οι χρήστες δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά. Επειδή, οι software developers αρχίζουν και δημιουργούν εφαρμογές που χρησιμοποιούν την πρόσθετη ισχύ των συσκευών.

Υπάρχουν επίσης και τα benchmarks που μετράν την διάρκεια της μπαταρίας, και επιτρέπουν στο χρήστη να αποκτήσει μια πολύ καλή άποψη για την αυτονομία που θα του προσφέρει η συσκευή. Θα θέλαμε όμως κάποια στιγμή, να διατεθούν benchmarks τα οποία θα μετρούν τις AI επιδόσεις των smartphones για παράδειγμα, για να επαληθευτούν ή όχι οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή πάνω στο θέμα αυτό, ή να αποδειχθεί αν πρόκειται απλά για ένα τέχνασμα marketing που έχει στόχο την πώληση περισσότερων συσκευών.

Συνοπτικά, τα benchmarks δεν είναι μόνο εδώ για να μείνουν, αλλά θα διαδραματίσουν και μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον, καθώς οι επιδόσεις βελτιώνονται και θα αρχίσουμε να χρειαζόμαστε tests για νέες τεχνολογίες που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στα smartphones του μέλλοντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.