Πολλές φορές σε άρθρα για το διάστημα βλέπουμε σχόλια που γράφουν “Μα γιατί πετάμε λεφτα στο διάστημα και όχι στην Γη που έχουμε ανάγκη;”. Η απάντηση θα μπορούσ ενα είναι πολύ απλή όμως μας δίνει την ευκαιρία να πούμε ορισμένα πράγματα.

Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Γη σαν εξελιγμένο είδος που μπορεί να κατανοεί και να σκέφτεται, είχε την περιέργεια να ανακαλύψει τα πάντα. Για αυτό σήμερα έχουμε ξεφύγει από τα όρια του πλανήτη μας και ήδη ανακαλύπτουμε νέους κόσμους, ενώ ψάχνουμε τρόπους για να πάμε μέχρι εκεί. Δεν είναι όμως η πείνα μας για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, που τροφοδοτεί αυτές αποστολές στο διάστημα. Πολλές από τις αποστολές έξω από τα σύνορα του πλανήτη μας έχουν επηρεάσει πάρα πολλούς τομείς στην Γη. Από το φαινόμενο doppler που παρατηρήσαμε μέσω του διαστήματος και πλέον μας έδωσε τις εξετάσεις doppler που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές, μέχρι την δημιουργία νέων φαρμάκων σε μηδενική βαρύτητα.

Αυτό είναι και το θέμα αυτού του άρθρου. Στις 21 Φεβρουαρίου είχαμε δεί βίντεο από την κάψουλα W-1 της Varda Industries, να μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης, μεταφέροντας ένα μοναδικό φορτίο, που δεν ήταν άλλο από ένα φάρμακο για τον HIV/AIDS, την ριτοναβίρη.

Η αποστολή W-1 προσπάθησε να δοκιμάσει τη σκοπιμότητα της κατασκευής θεραπευτικών σκευασμάτων στο διάστημα, δοκιμάζοντας το υλικό της Varda εκτός Γης για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που βρισκόταν σε τροχιά, η κάψουλα W-1 κρυστάλλωσε με επιτυχία τη μετασταθερή Μορφή III του αντιιικού φαρμάκου ριτοναβίρη, το οποίο στη συνέχεια επέζησε της επιστροφής του στη Γη . Η ριτοναβίρη που επεξεργάζεται στο διάστημα έχει αναλυθεί έκτοτε και σύμφωνα με μια ανάρτηση X από τον συνιδρυτή της Varda Space, Delian Asparouhov, «τα διαστημικά φάρμακα μαγειρεύτηκαν πολύ καλά».

Τα δεδομένα της αποστολής έχουν ήδη δημοσιευτεί σε προεκτυπωμένο έγγραφο και παρέχουν εκτός των άλλων και κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσεις και της επανεισόδου, όπως κραδασμοί, επιτάχυνση και θερμοκρασία.

«Παρέχοντας ένα λεπτομερές πειραματικό σύνολο δεδομένων με επίκεντρο την επιβίωση, ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον της επεξεργασίας φαρμάκων στο διάστημα που επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων στη Γη και ωφελούν τις μακροχρόνιες πρωτοβουλίες ανθρώπινης εξερεύνησης», αναφέρει η περίληψη της εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρασκευή φαρμάκων εκτός της Γης. Δεκάδες φαρμακευτικά προϊόντα παρασκευάζονται στην μικροβαρύτητα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, οι τελευταίοι κοσμοναύτες που επέστρεψαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως πειραματίζονται σε εκτύπωση λειτουργικών καρδιών για ανθρώπους, κάτι που θα σώσει πολλές ζωές αν αποδειχθούν λειτουργικές!

Η νέα μέθοδος της Varda Space, στοχεύει στο να είναι πιο αποτελεσματική πιο πιο αποδοτική οικονομικλα, η παρασκευή φαρμάκων στο διάστημα. Αυτό θα γίνεται με χρήση μη επανδρωμένης κάψουλας και θα λειτουργούν σαν μίνι εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, ενώ θα είναι παράλληλα όχημα επανεισόδου.

Cosmote What’s UP Mystery Token: Απεριόριστα data δωρεάν για 3 ημέρες

Η Varda Space ελπίζει πως περισσότερες εταιρίες θα εμπνευστούν για την παρασκευή φαρμάκων στο διάστημα. “Αποστολή μας είναι να επιτρέψουμε τώρα την οικονομικά αποδοτική πρόσβαση υψηλού ρυθμού για να ενεργοποιήσουμε τη θεραπεία επόμενης γενιάς.” Δήλωσε η Varda Space στο X.

Όπως και να έχει, η επιστήμη είναι αυτή που μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα του πλανήτη και η δίψα μας για γνώση. Από την παρασκευή φαρμάκων μέχρι την προστασία του πλανήτη από αστεροειδείς, η αστροφυσική και η επιστήμη ήταν πάντα δίπλα στο πλευρό της ανθρωπότητας, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο Σύμπαν. Ένα παράθυρο με τη καλύτερη θέα!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.