Κάποιος στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησε κάτι περίεργο στις εφαρμογής ημερολογίου που έχουμε στα κινητά μας. Τον Οκτώβριο του 1582 έχουμε κάτι περίεργο αλλά υπάρχει εξήγηση. Από τις 4 Οκτωβρίου, το ημερολόγιο πηδάει απευθείας στις 15 Οκτωβρίου. Ναι, ισχύει και το ψάξαμε. Δεν πρόκειται για κάποιο Easter Egg ή κάποιο λάθος. Αυτές οι 10 ημέρες δεν υπήρξαν ποτέ.

Δεν είναι πως αυτές οι μέρες διαγράφηκαν, απλά δεν υπήρξαν ποτέ. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, κοιμήθηκαν 4 Οκτωβρίου 1852 και ξύπνησαν 15 Οκτωβρίου. Βέβαια ελάχιστοι κοιτούσαν την ημερομηνία εκείνη την περίοδο.

Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί, θα πρέπει να πάμε πίσω στον 16ο αιώνα, όταν έγινε μια μεγάλη αλλαγή που θα άλλαζε το ημερολόγιό μας. Η καθολική εκκλησία τότε, υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, τον Οκτώβριο του 1852. Πριν από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρησιμοποιούσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, που εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 45 π.Χ.

Μοιάζει πολύ με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Και τα δύο είναι ηλιακά ημερολόγια με 12 μήνες με 28 έως 31 ημέρες το καθένα. Συνολικά, επίσης, είναι 365 ημέρες τα περισσότερα χρόνια, με μια δίσεκτη ημέρα να προστίθεται στον Φεβρουάριο σε ορισμένα έτη.

Οκτώβριο 1582
Ο Οκτώβριος 1582 στο iPhone του Techmaniacs

Η βασική διαφορά τους όμως, είναι το πότε εμφανίζεται το δίσεκτο έτος. Στο Ιουλιανό ημερολόγιο έχουμε μια έξτρα μέρα κάθε 4 χρόνια, ενώ στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, συμβαίνει το ίδιο, εκτός αν το έτος διαιρείται με το 100 ή δεν διαιρείται με το 400.

Φαίνεται πολύ μικρή διαφορά, όμως για τη καθολική εκκλησία ήταν πολύ μεγάλη, καθώς παρενέβη σημαντικά στο Πάσχα. Από τη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., δηλώθηκε ότι το Πάσχα πρέπει να τηρείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.

Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια και οι αιώνες, η εαρινή ισημερία παρέσυρε μαζί της την ημερομηνία του Πάσχα. Αυτό το φαινόμενο συσσωρεύτηκε τον 16ο αιώνα, όταν η εαρινή ισημερία έπεσε στις 11 Μαρτίου, αλλάζοντας την ημερομηνία του Πάσχα.

Για να λύσει αυτή την κρίση, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Για να ευθυγραμμίσουμε εκ νέου το νέο ημερολόγιο με τις κινήσεις του Ήλιου, έπρεπε να χάσουμε τις 10 ημέρες που είχαν συσσωρευτεί λόγω του ελαττώματος του Ιουλιανού ημερολογίου.

Ο Οκτώβριος επιλέχθηκε σαν ο μήνας που θα χαθούν 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχε κανένα σημαντικό γεγονός στο χριστιανικό ημερολόγιο. Μετά την εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στις 4 Οκτωβρίου, έγινε η μετάβαση στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο κόσμος μεταπήδησε στη 15η Οκτωβρίου αμέσως.

Revolut: Νέος τρόπος διεξαγωγής συναλλαγών – Ζητά selfie παντού

Για αυτό τα περισσότερα ημερολόγια, και τα ψηφιακά, μεταπηδούν από τις 4 Οκτωβρίου 1852 στις 15 Οκτωβρίου 1852.

Προφανώς οι άνθρωποι τότε δεν κοίταγαν την ημερομηνία στα κινητά τους, όμως θα έχει πολύ πλάκα να δούμε τι έγινε με τα γενέθλια όσων γεννήθηκαν 10 Οκτωβρίου πριν την αλλαγή. Έγιναν αυτόματα ένα χρόνο νεότεροι;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.