Ο σπειροειδής γαλαξίας Messier 106 (ή NGC 4258) πρωταγωνιστεί σε μια νέα εντυπωσιακή εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Βρίσκεται 23 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Canes Venatici και είναι ένας από τους πιο φωτεινούς γαλαξίες στο διάστημα, ενώ είναι κοντά στον δικό μας, τον γαλαξία Milky Way.
1.000.000.000 ήλιους ζυγίζει αυτή η μυστηριώδης μαύρη τρύπα στην αυγή του χρόνου
Όπως πολλοί σπειροειδείς γαλαξίες, ο Messier 106 διαθέτει μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του, που απορροφά υλικό και εκπέμπει ισχυρή ακτινοβολία. Η εικόνα λήφθηκε με την κάμερα Near-InfraRed του JWST, μέρος ενός προγράμματος μελέτης του ενεργού γαλαξιακού πυρήνα του Messier 106.
Η νέα εικόνα δείχνει μπλε περιοχές με την κατανομή των άστρων στο κέντρο του γαλαξία, πορτοκαλί περιοχές με θερμή σκόνη και έντονο κόκκινο χρώμα που αντιστοιχεί στην πιο ψυχρή σκόνη. Πιο κοντά στο κέντρο, πράσινοι και κίτρινοι τόνοι αποκαλύπτουν διαφορετικές κατανομές αερίων.
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του γαλαξία είναι δύο “ανώμαλοι” επιπλέον βραχίονες, ορατοί σε ραδιοκύματα και ακτίνες Χ. Αυτοί οι βραχίονες αποτελούνται από θερμό αέριο αντί για αστέρια και πιθανώς οφείλονται στη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που θυμίζει κύμα που σκάει σε βράχο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.