Ταξιδεύοντας αβίαστα μέσα στην αχανή έκταση του διαστήματος, το φως διατηρεί σταθερή ταχύτητα 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, αυτός ο σταθερός ρυθμός υφίσταται μια μεταμόρφωση όταν το φως συναντά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που περιβάλλουν τα σωματίδια της ύλης. Πλοηγώντας σε αυτή την πορεία εμποδίων, το φως μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά, όπως παρατηρείται όταν διέρχεται μέσα από ουσίες όπως το νερό ή σχηματίζει τις λαμπρές αποχρώσεις ενός ουράνιου τόξου.

Οι φυσικοί παλεύουν εδώ και καιρό με την εξήγηση αυτού του φαινομένου χρησιμοποιώντας εξισώσεις του 19ου αιώνα που σχετίζονται με το φως και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε πρότεινε μια πρωτοποριακή λύση, αμφισβητώντας τις καθιερωμένες αρχές που διέπουν την εξέλιξη των φωτεινών κυμάτων στο χρόνο και στο χώρο.

Ο Matias Koivurova, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αμφισβήτησε την υπόθεση της σταθερής ταχύτητας του φωτός. Αυτή η έρευνα οδήγησε την ομάδα να διερευνήσει τις επιπτώσεις ενός επιταχυνόμενου φωτεινού κύματος στο πλαίσιο μιας τυπικής κυματικής εξίσωσης, μια απόκλιση από την καθολική σταθερά της ταχύτητας του φωτός.

Ριζοσπαστική νέα θεραπεία για την άνοια: Ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου

Αρχικά, τα ευρήματά τους φάνηκαν αινιγματικά. Ωστόσο, όταν επανέφεραν τη σταθερή ταχύτητα ως σημείο αναφοράς, η λύση τους ευθυγραμμίστηκε με τα αποτελέσματα που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας. Η αποκάλυψη αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις στη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν η ορμή ενός φωτεινού κύματος αυξάνεται ή μειώνεται όταν αυτό μεταβαίνει σε ένα νέο μέσο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ομάδα απέδειξε ότι, από την οπτική γωνία του κύματος, η ορμή του παρέμεινε αμετάβλητη, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της ορμής. Η αρχή αυτή ίσχυε για διάφορους τύπους κυμάτων, είτε πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά, είτε για κυματισμούς στο νερό, είτε για δονήσεις σε μια χορδή. Η ενσωμάτωση της σχετικότητας και της διατήρησης της ορμής στην εξίσωση αποδείχθηκε απαραίτητη καθώς τα κύματα επιταχύνονταν.

Οι ερευνητές πρότειναν μια βαθιά ιδέα: αν τα κύματα βιώνουν τον κατάλληλο χρόνο λόγω της σχετικότητας, οποιαδήποτε φυσική που διέπεται από κύματα πρέπει να τηρεί μια αυστηρή χρονική κατεύθυνση. Αυτό συνεπάγεται ένα μη αναστρέψιμο, μονόδρομο ταξίδι για τα κύματα, ανάλογο με το συλλογικό μας ταξίδι μέσα στο Σύμπαν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εξισώσεις έχουν επιλυθεί μόνο για μία διάσταση του χώρου και του χρόνου, απαιτώντας πειραματική επικύρωση για να επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική των κυμάτων. Εάν τεκμηριωθεί, η ανακάλυψη αυτή θα επαναπροσδιορίσει την κατανόησή μας για τη θεμελιώδη φύση των κυμάτων, τονίζοντας τη μονόδρομη ροή του χρόνου στη σφαίρα της κυματικής φυσικής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά που γνωρίζουμε και λέμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχουμε διπλώματα και χωρίς ειδικές σπουδές, αυτοί τα ανακάλυψαν μετά από δεκάδες χρόνια και τώρα μας το λένε. ΧΑΧΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.