Εχθές απογειώθηκε τη πρώτη αποστολή των ΗΠΑ στο Φεγγάρι, από την εποχή των αποστολών Apollo. Τώρα όμως μια φωτογραφία της σεληνακάτου, δείχνει κάτι που μπορεί να βάλει όλη την αποστολή σε κίνδυνο. Δεν είναι το πρώτο στραβό με αυτό την αποστολή, καθώς λίγες ώρες μετά την απογείωση, το σκάφος Peregrine, δε μπορούσε να στρέψει τα ηλιακά του πάνελ προς τον ήλιο, ώστε να φορτίσει τις μπαταρίες του. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είχε ενέργεια για την προσσελήνωση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του στην επιφάνεια της Σελήνης. Ευτυχώς οι μηχανικοί βρήκαν τρόπο να φορτίσουν της μπαταρίες του Peregrine, λύνοντας το πρόβλημα.

Το Peregrine είναι η σεληνάκατος, που κατασκευάστηκε από την Astrobotic. Οι φωτογραφίες από το σκάφος δείχνουν διαρροή καυσίμων, λίγες ώρες μετά την απογείωσή του από το Cape Canaveral της Φλόριντα.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι η αστοχία στο σύστημα πρόωσης προκαλεί κρίσιμη απώλεια προώθησης του σκάφους», δήλωσε η εταιρεία σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα το απόγευμα.

Λίγο μετά η εταιρία δημοσίευσε την φωτογραφία από το Peregrine στο διάστημα. Βλέπουμε την ασημένια πολυεπίπεδη μόνωση του σκάφους, που όμως είναι σαν να έχει χτυπηθεί. Στην ασημένια επιφάνεια φαίνεται κάτι σαν υγρό, που είναι από την διαρροή καυσίμων της σεληνακάτου.

«Η διαταραχή του MLI (Multi-Layer Insulation) είναι η πρώτη οπτική ένδειξη που ευθυγραμμίζεται με τα δεδομένα τηλεμετρίας μας που δείχνουν μια ανωμαλία του συστήματος πρόωσης», είπε η εταιρεία.

Τώρα η ομάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ισχύ για να εκτελέσει όσες περισσότερες λειτουργίες πλοήγησης με μεταφοράς φορτίου μπορεί, σύμφωνα πάντα με την Astrobotic.

Αρκετά έχουν πάει στραβά με αυτή την αποστολή και οι μηχανικοί της εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν λύσεις στα προβλήματα. Όλα αυτά όμως βάζουν σε κίνδυνο όλη την αποστολή, αφού το σκάφος μπορεί να μην καταφέρει να προσσεληνωθεί, αλλά να συντριβεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.