Πριν λίγες ώρες απογειώθηκε με επιτυχία η αποστολή της NASA σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες, με κατεύθυνση προς την Σελήνη. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή των ΗΠΑ στην Σελήνη, μετά από 50 χρόνια από την λήξη του προγράμματος Apollo.

Η εταιρία Astrobotic που έχει αναλάβει το έργο, αναφέρει πως το διαστημόπλοιο Pregrine αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να στρέψει τα ηλιακά του panels προς τον Ήλιο. Χωρίς την δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών του, η προσσελήνωση βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι μηχανικοί της Astrobotic εργάζονται μανιωδών για να λύσουν το θέμα και θα δώσουν σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Το Peregrine, με φορτίο 1.2 τόνων, απογειώθηκε πριν λίγες ώρες με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλλ της Φλόριντα, κάνοντας χρήση πυραύλου Vulcan. Είναι η πρώτη αποστολή της NASA μετά από μισό αιώνα και η πρώτη εμπορική αποστολή των ΗΠΑ.

 Η NASA αγόρασε χώρο στο σκάφος για 5 όργανα, που έχουν σαν σκοπό την μελέτη του περιβάλλοντος της Σελήνης, προτού στείλει ανθρώπους ξανά στο Φεγγάρι, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια των τυπικών ελέγχων μετά την εκτόξευση. Τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά την πρώτη επικοινωνία με το Peregrine και την πλήρη ενεργοποίηση των συστημάτων του. Από ότι φαίνεται, το Peregrine δυσκολεύεται να κλειδώσει τα ηλιακά πάνελ στον ήλιο και δε μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του με ηλεκτρική ενέργεια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, δεν θα μπορέσει ποτέ να προσσεληνωθεί, αφού δεν θα έχει την ηλεκτρική ενέργεια για αυτό.

 

«Η ομάδα πιστεύει ότι η πιο πιθανή αιτία της ασταθούς κατάδειξης του Ήλιου είναι μια ανωμαλία της πρόωσης που, εάν αποδειχθεί αληθής, απειλεί την ικανότητα του διαστημικού σκάφους να προσγειωθεί μαλακά στη Σελήνη», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας: «Καθώς η ομάδα παλεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η μπαταρία του διαστημικού σκάφους φτάνει σε λειτουργικά χαμηλά επίπεδα».

Η Astrobotic εξηγεί ότι ένας «αυτοσχέδιος ελιγμός» πραγματοποιήθηκε από την ομάδα για να προσπαθήσει να «αναπροσανατολίσει τα ηλιακά πάνελ προς τον Ήλιο» και μετά από αυτό, το διαστημόπλοιο «μπήκε σε μια αναμενόμενη περίοδο απώλειας επικοινωνίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαστημικά σκάφη παρουσιάζουν προβλήματά μετά την εκτόξευση. Οι μηχανικοί της Astrobotic έχουν κάνει αρκετές πρόβες για το πως θα ανταποκριθούν σε διαφορετικά σενάρια σφάλματος. Μάλιστα το Peregrine έχει προγραμματιστεί να κάνει οικονομία σε ενέργεια σε περίπτωση προβλήματος, διατηρώντας μόνο τις βασικές του λειτουργίες και την επικοινωνία με την Γη.

Εμείς ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και σύντομα να βρεθεί η λύση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.