Μια Σουηδική startup ισχυρίζεται ότι κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο βιοεπεξεργαστή, μέρος μιας online πλατφόρμας με απομακρυσμένη πρόσβαση σε 16 ανθρώπινους εγκεφάλους. Ο λόγος για την Final Spark η οποία ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα της είναι η πρώτη του είδους της και πως είναι ικανή να παρέχει πρόσβαση σε βιολογικούς νευρώνες.

FinalSpark

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι καταναλώνει 1 εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παραδοσιακούς επεξεργαστές. Η FinalSpark επισημαίνει ακόμη ότι ο βιοεπεξεργαστής μπορεί να μάθει και να επεξεργαστεί πληροφορίες.

Η Google απαντάει για τις κινήσεις της κατά των adblockers στο YouTube

Η εταιρεία παράλληλα επισημαίνει ότι η εκπαίδευση ενός LLM όπως το GPT-3 χρησιμοποιεί περίπου 10GWh ενέργειας, περισσότερο από 6.000 φορές την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου πολίτη στην Ευρώπη. Επομένως θα είναι χρήσιμος σε περιβάλλοντα που απαιτείται μικρή κατανάλωση.

Η νευροπλατφόρμα πίσω από τον πρώτο βιοεπεξεργαστή στον κόσμο λειτουργεί με μια αρχιτεκτονική που αποκαλείται «wetware», δηλαδή ένα μείγμα βιολογίας, λογισμικού και υλικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.