Τελευταία αρκετές φήμες κυκλοφορούν στον διαδίκτυο πως το τηλεσκόπιο James Webb, ψάχνοντας σε όλες τις γωνίες του σύμπαντος,  κατάφερε να βρει εξωγήινη ζωή. Μάλιστα το βρετανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Μόλις ανακαλύψαμε εξωγήινους;”. Βέβαια η απάντηση είναι πως δεν βρήκαμε! Όμως δεν είναι ένα εντελώς σίγουρο όχι.

Σύμφωνα με το ArsTechnica, η αρνητική απάντηση δεν είναι απόλυτη, τουλάχιστον όχι για τους επιστήμονες που αναφέρονται στο άρθρο.

Αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της προς τον K2-18b πλανήτη, που έχει μάζα 8.6 φορές μεγαλύτερη από την Γη. Αυτός ο πλανήτης είναι πλούσιος σε νερό, με ωκεανούς στην επιφάνειά του. Μάλιστα διαθέτει και ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο και υδρογόνο. Για αυτό τον λόγο το James Webb έχει στραφεί προς αυτόν, καθώς θεωρείται μέχρι στιγμής ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες για εύρεση ζωής.

Φωτιά στην φημολογία έβαλε και ο Βρετανός αστροναύτης, Tim Peake, που δημοσίευσε το παρακάτω σχόλιο:

«Δυνητικά, το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να έχει ήδη βρει [εξωγήινη ζωή]… απλά δεν θέλουν να αποκαλύψουν ή να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα μέχρι να μπορέσουν να είναι απολύτως σίγουροι, αλλά βρήκαμε έναν πλανήτη που φαίνεται να εκπέμπει ισχυρά σήματα βιολογικής ζωής.»

H NASA αποκάλυψε το X-Plane! Το νέο υπερυχητικό αεροσκάφος που φτάνει εξωφρενικές ταχύτητες

Το ArsTechnica επικοινώνησε με την NASA για να ρωτήσει αν έχουν βρει όντως ζωή σε άλλο πλανήτη και η απάντηση ήταν πάλι όχι. Όχι όμως ένα “εύκολο” όχι.

«Το JWST δεν έχει βρει οριστικά στοιχεία ύπαρξης ζωής σε εξωπλανήτη», είπε η Knicole Colón, αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου του τηλεσκοπίου για την επιστήμη των εξωπλανητών.

«Αναμένεται ότι οι παρατηρήσεις του JWST μπορεί να οδηγήσουν στον αρχικό εντοπισμό πιθανών βιουπογραφών που θα μπορούσαν να καταστήσουν την κατοικησιμότητα περισσότερο ή λιγότερο πιθανή για έναν δεδομένο εξωπλανήτη. Θα χρειαστούν μελλοντικές αποστολές για να διαπιστωθεί οριστικά η κατοικιμότητα ενός εξωπλανήτη.»

Η επιστημονική κοινότητα έχει μεγάλες ελπίδες για τον K2-18b, σε σημείο που έχουν αρχίσει να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

«Νομίζω ότι θα έχουμε μια δημοσίευση που θα παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις για ένα βιοσημάδι σε έναν εξωπλανήτη πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε η Rebecca Smethurst, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο K2-18b δεν είναι νέο εύρημα, καθώς είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το Hubble. Τότε όμως δεν είχαμε δεν δυνατότητα να δούμε καθαρά τις ουσίες που υπάρχουν στον πλανήτη και την κατάστασή σου. Πλέον με το James Webb τα πράγματα αλλάζουν και αποδεικνύεται δυνατό όπλο στα χέρια της επιστήμης. Κάθε μέρα μαθαίνουμε εντυπωσιακά πράγματα για τον κόσμο που περιβάλει την Γη και που αποτελούμε μέρος του! Ωραίες εποχές να ζει κανείς, τουλάχιστον σε θέματα επιστήμης!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.