Πριν μισό αιώνα είχαμε τα Concorde, όμως απαγορεύτηκαν οι πτήση τους σε υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από τις ΗΠΑ και σύντομα σταμάτησαν να πετούν. Η απαγόρευση είχε σαν σκοπό την προστασία των πόλεων, από τα κρουστικά κύματα, όταν το αεροπλάνο έσπαγε το φrάγμα του ήχου. Η NASA εξηγεί τι γίνεται με τα sonic booms εδώ.

Εδώ και καιρό η NASA προσπαθεί να τιθασεύει αυτές τις ηχητικές εκρήξεις και μόλις ανακοίνωση το X-59 αεροσκάφος, με μήκος περίπου 33 μέτρα. Το σκάφος θα μπορεί να φτάσει τα 1488.6 χιλιόμετρα την ώρα, μια ταχύτητα που είναι πραγματικά απίστευτη. Οι πτήσεις θα γίνονται στα 55.000 πόδια, όταν τα υπόλοιπα εμπορικά αεροσκάφη πετάνε στα 35.000 πόδια. Οι νέοι κινητήρες έχουν μειωμένο sonic boom που μοιάζει λιγότερο με κεραυνό και περισσότερο με δυνατό κλείσιμο πόρτας.

Κάποια στιγμή η αεροπορική βιομηχανία ίσως χρησιμοποιήσει αυτή τη μεγάλη καινοτομία της NASA, ώστε να προσφέρει παρόμοια αεροσκάφη, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους πτήσης.

NASA X-Plane

“Σήμερα παρακολουθούμε την ιστορία καθώς παρουσιάζουμε το X-59,” είπε ο John Clark, Lockheed Martin Aeronautics’ Αντιπρόεδρος Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Πέντε χρόνια πέρασαν από την ανάθεση του έργου από την NASA στην Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει και τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Η σύμβαση για την κατασκευή του Χ-59 ήταν στα 247.5 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια υπήρχαν καθυστερήσεις, αφού το αρχικό πλάνο μιλούσε για τις πρώτες πτήσεις να ξεκινάνε το 2022.  Ωστόσο, η Lockheed έβγαλε τώρα το αεροπλάνο από το υπόστεγο της Skunk Works στην ψηλή έρημο της Καλιφόρνια. Η μεγάλη αυτή αποστολή ονομάζεται QueSST ή Quiet SuperSonic Technology.

Με την NASA και τους μηχανικούς της πίσω από το έργο, ο μετριασμών των ηχητικών εκρήξεων, μπορεί πλέον να λειτουργήσει καλά.

Αυτό είναι λοιπόν το νέο αεροσκάφος X59 ή X-Plane. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες παρακάτω!

NASA X-Plane NASA X-Plane

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.