Υπάρχουν πλήθος ανθρώπων οι οποίοι αναρωτιούνται, αν το Facebook μπορεί να παρακολουθήσει τι σκέφτεσαι, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν μια ιδιαίτερα creepy εμπειρία, όπου μιλάς για κάτι και στη συνέχεια βλέπεις διαφημίσεις ή περιεχόμενο σχετικό με αυτό που έχεις συζητήσει. Αν και ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι τα smartphone apps ίσως ακούν τις συζητήσεις μας, στη προκειμένη περίπτωση, υπεύθυνη είναι η εξελιγμένη τεχνολογία διαφημίσεων του Facebook.

Πως το Facebook συλλέγει δεδομένα

Ο πιο άμεσος τρόπος συλλογής δεδομένων χρηστών είναι από το internet. Όχι μόνο όταν δημιουργείς και χρησιμοποιείς το λογαριασμό, αλλά η τεχνολογία του Facebook αντλεί δεδομένα από διάφορες ιστοσελίδες στην οποίες μπαίνεις.

Ένας άλλος τρόπος άντλησης δεδομένων είναι από τις mobile εφαρμογές, καθώς οι αισθητήρες του smartphone δίνουν έναν θησαυρό πληροφοριών στο Facebook. Το facebook app για παράδειγμα μπορεί να καταγράψει δίκτυα Wi-Fi στα οποία ο χρήστης συνδέεται, τον τύπο της συσκευής, την τοποθεσία, τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

Συνεργάζεται επίσης με πολλές εταιρείες οι οποίες συλλέγουν δεδομένα από τις δικές τους εφαρμογές και στη συνέχεια τις μοιράζονται με το Facebook.

Τι κάνει αυτά τα δεδομένα

Με τα δεδομένα αυτά που συλλέγει, μπορεί να κάνει επακριβείς προβλέψεις για το τι θα ήθελε ένας χρήστης. Στοχευμένη διαφήμιση με άλλα λόγια, η οποία έχει τόσο μεγάλη ακρίβεια, που πραγματικά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το Facebook μπορεί να διαβάσει τη σκέψη μας.

Τι μπορείς να κάνεις

Από άποψη ιδιωτικότητας, η καλύτερη πρόταση είναι η μη εγκατάσταση του Facebook app. Ωστόσο, μπορείς να περιορίσεις το πλήθος των δεδομένων αφαιρώντας άδειες από την εφαρμογή, μέσω των ρυθμίσεων του Android.

Επιπλέον, άνοιξε το website του Facebook και πήγαινε στις Ρυθμίσεις – Ρυθμίσεις και Απόρρητο – Ρυθμίσεις. Και στη συνέχεια στο Διαφημίσεις. Εμάς δεν εμφανίζει κάτι, ωστόσο μπορείς να επιλέξεις στη κάθε εταιρεία το Απόκρυψη διαφημίσεων. Επιπλέον, αν πιέσεις πάνω στο Διαφημιζόμενοι στις διαφημίσεις των οποίων έχετε κάνει κλικ μπορείς να επιλέξεις το Απόκρυψη διαφημίσεων για κάθε εταιρεία που αναφέρεται, έτσι ώστε να σταματήσεις να βλέπεις διαφημίσεις από αυτές.

Μακριά από το Messenger στο iPhone !

Τέλος πήγαινε στο Ρυθμίσεις και Απόρρητο – Ρυθμίσεις – Οι πληροφορίες σας στο Facebook, στην ενότητα Δραστηριότητα εκτός Facebook πατήστε προβολή και στη συνέχεια αποσύνδεση μελλοντικής δραστηριότητας και απενεργοποιείστε το toggle πατώντας επιβεβαίωση. Το facebook αναφέρει σχετικά:

Αν κάνετε απενεργοποίηση θα αποσυνδεθεί η μελλοντική δραστηριότητά σας. Μπορεί να χρειαστούν 48 ώρες μέχρι να αποσυνδεθεί πλήρως από τον λογαριασμό σας. Αν έχετε συνδεθεί σε εφαρμογές και ιστότοπους μέσω Facebook, μπορεί να αποσυνδεθείτε αν απενεργοποιήσετε τη μελλοντική δραστηριότητά σας. Θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε δραστηριότητα από εφαρμογές και ιστότοπους.
Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μετρήσεων και για την πραγματοποίηση βελτιώσεων στα συστήματα διαφημίσεών μας, αλλά θα αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό σας. Ενδέχεται να συνεχίσετε να βλέπετε διαφημίσεις από εφαρμογές και ιστότοπους. Οι διαφημιστικές προτιμήσεις σας και οι ενέργειες που κάνετε στο Facebook θα χρησιμοποιούνται για να σας εμφανίζουμε σχετικές διαφημίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.