Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει μια Ευρώπη που χαράσει πορεία ανεξατησίας από τα τραπεζικά δεσμά. Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με Visa και Mastercard, εξηγόντας τα εμπόδια που δημιουργούν. Σε τηλεοπτική εκπομπή, μίλησε για το θέμα και ήταν ιδιαίτερα καυστική.
Κληθείσα να απαντήσει τι εννοεί, εξήγησε: «Εννοώ ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του ωκεανού, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη», σημείωσε.
«Με αυτό, εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα», σημείωσε.
«Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές —είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό— βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.
«Έχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.
Εδώ θα πρέπει να πουμε πως εταιρίες όπως Visa, Mastercard κτλ., προφανώς κρατάνε προμήθειες από τις συναλλαγές, που είναι χρήσματα Ευρωπαίων πολιτών που καταλλήγουν σε άλλες οικονομίες, απλά επειδή πληρώνουμε με κάρτες. Προφανώς και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τις δικές της υπηρεσίες και να μη βασίζεται στις ΗΠΑ, που τελευταία έχουν κυριευθεί από έναν παραλογισμό, οδηγώντας την παγκόμια οικονομία σε κίνδυνο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.