Η NASA ανέθεσε στην SpaceX την κατασκευή του σκάφους που θα επιστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στην ατμόσφαιρα της Γης και θα τον τοποθετήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά τη λήξη της λειτουργίας του το 2030. Η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο αξίας έως και 843 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του σκάφους US Deorbit Vehicle.

Η NASA, αφού αποκτήσει το σκάφος, θα ελέγχει τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής. Ο ISS, ζυγίζοντας 430.000 κιλά, είναι η μεγαλύτερη κατασκευή στο διάστημα και αναμένεται να διαλυθεί σε τρία στάδια κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Μεγάλα κομμάτια θα επιβιώσουν, για αυτό και θα στοχεύσουν την περιοχή Point Nemo, γνωστή ως νεκροταφείο δορυφόρων.

Το πρώτο τμήμα του ISS εκτοξεύτηκε το 1998 και κατοικείται συνεχώς από το 2001. Οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς και Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να λειτουργούν το σταθμό έως το 2030, ενώ η Ρωσία μέχρι το 2028. Ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, ανέφερε στο Κογκρέσο ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει η εργασία για το αμερικανικό όχημα αποσυναρμολόγησης ώστε να κατεβάσουν τον σταθμό με ασφάλεια.

Ηχητική καταγραφή έκτακτης ανάγκης από τον ISS προκάλεσε πανικό στο προσωπικό εδάφους

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.