Μια σημαντική λύση για την κλιματική κρίση μπορεί να βρίσκεται στο βυθό του ωκεανού. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες οι οποίοι σκέφτονται ένα άκρως μεγαλεπήβολο σχέδιο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αποθέσεις βασαλτικών πετρωμάτων στον πυθμένα της θάλασσας είναι ικανές να παγιδεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα, απομακρύνοντας το αέριο από την ατμόσφαιρά μας που ανεβάζει τη θερμοκρασία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα επιστημόνων θέλει να κατασκευάσει πλωτές εξέδρες σε στρατηγικές τοποθεσίες. Αντί να εξάγουν πετρέλαιο από τον πυθμένα του ωκεανού, όπως συμβαίνει με πλήθος πετρελαϊκών εταιρειών, αυτές οι πλατφόρμες θα διοχετεύουν CO2 σε αυτόν.
Με τη δική τους ανεμογεννήτρια, οι πλωτοί σταθμοί θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον ουρανό και θα το διοχετεύουν σε τρύπες στον πυθμένα της θάλασσας. Οι επιστήμονες ονομάζουν το πρόγραμμά τους Solid Carbon επειδή, αν λειτουργήσει όπως περιμένουν το CO2 που θα τοποθετήσουν θα μείνει για πάντα στον πυθμένα του ωκεανού.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, παγκοσμίως, τα πετρώματα βασάλτη θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν μόνιμα περισσότερο άνθρακα από ό,τι μπορούν να εκπέμψουν όλα τα ορυκτά καύσιμα της Γης. Οι πιθανές τοποθεσίες ακολουθούν στον παρακάτω χάρτη.
Από την άλλη βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα αδιακρίτως. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε ότι μερικές μόνο εξέδρες θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Στη λεκάνη Cascadia στα ανοικτά της δυτικής ακτής του Καναδά, υπάρχει χώρος για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για περίπου 20 χρόνια.
Ο λόγος που αυτή η τοποθεσία είναι τόσο ελκυστική, είναι ότι είναι ίσως το σημείο στον πλανήτη όπου γνωρίζουμε τα περισσότερα, έχουμε τα περισσότερα δεδομένα, τις περισσότερες επιστημονικές αποστολές, τις περισσότερες μελέτες σχετικά με τη φύση του ωκεάνιου φλοιού”, δήλωσε στο BI ο David Goldberg από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Huawei Smartwatches για ένα καλοκαίρι γεμάτο τεχνολογία
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Έχουμε χάσει τη μπάλα με το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζουμε το αποτέλεσμα σαν αίτιο!
Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει ποιά είναι η τροφή των δένδρων;
Θα ξεχάσουμε και αυτά που μάθαμε στο δημοτικό…
Φυτέψτε δέντρα αντί να τα καίτε και μην συγχέετε την ρύπανση και την μόλυνση του περιβάλοντος (που υφίσταται) με την έκλυση co2.
Eiate oloi epiikos vlakes xvris co2 den megaloni tipota stin!!
ξηρός αέρας αποτελείται κατά 78,08 % από άζωτο, 20,95% από οξυγόνο, 0,93% από αργό, 0,0395% από διοξείδιο του άνθρακα και από ίχνη άλλων αερίων δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι το 0,04 τα % ότι επηρεάζει την κλιματική αλλαγή δηλαδή αν το κάνουμε 0,03 θα σωθούμε ….Όλα για τα λεφτά δεν μπορώ να ακούω μ@ λ@. ς
…..και όταν απαλλαγούμε εμείς απ’ το διοξείδιο του άνθρακα, θα απαλλαγεί και η γη από ‘μάς! Μόνο κατσαρίδες και σκουλήκια θα κατοικούν αυτόν τον πλανήτη! Καλά, δεν σας είπε κανένας “ειδικός”, πως όσο απαραίτητο είναι το οξυγόνο, άλλο τόσο είναι και το διοξείδιο του άνθρακα για τη ζωή μας;!