Όταν ένας hacker αποκτά πρόσβαση στο τηλέφωνο ενός χρήστη μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στο smartphone μας και στα δεδομένα μας. Υπάρχουν πλήθος ενδεικτικοί τρόποι για να καταλάβουμε ότι ένα smartphone έχει παραβιαστεί.

Μια ένδειξη είναι αρχικά το πλήθος των άγνωστων εφαρμογών που βλέπουμε στις συσκευές μας. Σίγουρα θα γνωρίζεις σε γενικές γραμμές ποιες εφαρμογές έχεις εγκαταστήσει στο κινητό σου. Αν βλέπεις εφαρμογές που δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς, είναι ίσως το πρώτο red flag ότι κάτι δεν πάει καλά με το κινητό σου. Αν για παράδειγμα η λίστα με το ιστορικό κλήσεων είναι γεμάτη είναι γεμάτη με άγνωστους αριθμούς ή υπάρχουν μηνύματα που δεν στείλατε ποτέ, τότε το τηλέφωνο μπορεί να έχει παραβιαστεί από κάποιον χάκερ.

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε πλήθος αναδυόμενων παραθύρων στο κινητό σας, είναι ακόμη μια ένδειξη για μολυσμένο κακόβουλο λογισμικό. Εάν το τηλέφωνό σας φαίνεται να λειτουργεί πιο αργά και πράγματα που παλαιότερα διαρκούσαν μισό δευτερόλεπτο τώρα διαρκούν μια αιωνιότητα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης σε ιστοσελίδες, μπορεί να εκτελείται στο παρασκήνιο κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό trojan, το οποίο απορροφά πόρους του συστήματος.

Έτσι βλέπεις την τοποθεσία κάποιου ατόμου σε πραγματικό χρόνο στο Google Maps

Μια ακόμη ένδειξη είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπαταρίας όπως και η χρήση δεδομένων. Αυτό που προτείνουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι να πάρεις ένα backup των δεδομένων σου και να προβείς σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Άλλαξε όλους τους κωδικούς σου, κλείδωσε το email σου με 2fa και κλείδωσε και τους λογαριασμούς σου με 2FA. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς στους οποίους είναι συνδεδεμένες εφαρμογές.

Για να τα συγκενρώσουμε όλα σε ένα μέρος.

Πρέπει να προσέξετε για: 

  • Άγνωστες εφαρμογές
  • Παράξενα αναδυόμενα παράθυρα
  • Πιο αργές επιδόσεις από συνήθως
  • Διαρροή μπαταρίας/υπερθέρμανση
  • Υψηλή χρήση δεδομένων

Εμείς προτείνουμε ένα scan με το malwarebytes, που θα βρείτε στα καταστήματα εφαρμογών των συσκευών σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.