Μια συνάντηση μεταξύ του Ηλιακού μας Συστήματος και ενός περαστικού άστρου θα μπορούσε κάποτε να έχει αλλάξει την τροχιά της Γης, τόσο ώστε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πριν από περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια, στο όριο μεταξύ Παλαιόκαινου και Ηώκαινου, η θερμοκρασία της Γης θερμάνθηκε έως και 8 °C. Αυτό αποτελούσε πάντα ένα μικρό αίνιγμα αλλά οι επιστήμονες Nathan Kaib και ο αστροφυσικός Sean Raymond προτείνουν ότι μια τυχαία τέτοια συνάντηση μπορεί να ήταν ο ένοχος.

Οι προσομοιώσεις τους δείχνουν ότι ένα αστέρι που περνούσε από το Ηλιακό Σύστημα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αρκετή διαταραχή στις πλανητικές τροχιές ώστε να σπρώξει τη Γη ελαφρώς εκτός πορείας.

Οι Kaib και Raymond ήθελαν να μάθουν αν ένα περαστικό αστέρι θα μπορούσε να έχει τέτοια επίδραση, ακόμη και από σημαντική απόσταση. Η εργασία τους επικεντρώθηκε σε ένα μόνο γνωστό γεγονός. Πριν από περίπου 2.8 εκατομμύρια χρόνια, ένα αστέρι που έμοιαζε με τον Ήλιο και ονομαζόταν HD 7977 πέρασε από το Ηλιακό Σύστημα, ενδεχομένως τόσο κοντά που πέταξε μέσα στο Νέφος Oort.

Μπορεί να πέρασε σε απόσταση περίπου 31.000 αστρονομικών μονάδων, δηλαδή 31.000 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου και πολύ μακριά για να έχει μεγάλη επίδραση, ωστόσο μπορεί και να πλησίασε τόσο κοντά όσο 4.000 αστρονομικές μονάδες.

Κατά τη διεξαγωγή των προσομοιώσεών τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν σταθερά ότι οι αποστάσεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο μικρότερο άκρο του εύρους είχαν κάποιου είδους βαρυτική επίδραση στις κινήσεις των πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο.

Μια απεικόνιση της αβεβαιότητας της τροχιάς της Γης 56 εκατομμύρια χρόνια πριν, λόγω του περάσματος ενός άστρου που έμοιαζε με τον Ήλιο και ήταν παρόμοιο με το HD 7977

Οι μελλοντικές μελέτες για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος οφείλουν πραγματικά να λάβουν υπόψη τους αυτούς τους περαστικούς αστέρες, λένε οι Naib και Raymond. Δείχνουμε ότι οι αστρικές συναντήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη δυναμική εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος, γράφουν στην εργασία τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.