Λίγες ώρες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, η σεληνάκατος Οδυσσέας της αμερικάνικης εταιρίας Intuitive Machines, έστειλε μια σειρά από selfies πίσω στην Γη. Σε αυτές μπορούμε να δούμε την ίδια την σεληνάκατο και στο φόντο την Γη.

Σε μια από τις εικόνες, η σεληνάκατος φαίνεται σαν να αγκαλιάζει την Γη, λόγω του τρομερά ευρυγώνιου φακού που διαθέτει η κάμερά της.

Ο Οδυσσέας θα χρειαστεί μία εβδομάδα συνολικά για να φτάσει στην Σελήνη, ενώ ξεκίνησε το ταξίδι του την περασμένη Πέμπτη.

Στις 22 Φεβρουαρίου θα επιχειρήσει την προσσελήνωση στον  κρατήρα Malaper A, που βρίσκεται στον Νότιο πόλο του φυσικού μας δορυφόρου. Σε αυτό το σημείο έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες πάγου, που είναι πολύ σημαντικός πόρος για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και τις πρώτες βάσεις στην Σελήνη. Μάλιστα, το νερό μπορεί να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο, που αποτελούν άριστα καύσιμα για ανεφοδιασμό διαπλανητικών αποστολών.

Αν ο Οδυσσέας έχει επιτυχημένη προσσελήνωση, θα είναι η πρώτη αμερικάνικη αποστολή μετά από πάνω από 50 χρόνια που καταφέρνει να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Παράλληλα θα είναι και η πρώτη αποστολή ιδιωτικής εταιρίας που αγγίζει το φεγγάρι.

Η αποστολή της Intuitive Machine είναι μέρος του προγράμματος CLPS ((Εμπορικό Πρόγραμμα Υπηρεσιών Σεληνιακών Φορτίων) της NASA. Με αυτό το πρόγραμμα, τα σκάφη που συμμετέχουν, θα μεταφέρουν και εκτός των άλλων και εξοπλισμό της NASA, στην σεληνιακή επιφάνεια.

Τα επιστημονικά όργανα που θα στείλει η NASA στη Σελήνη, θα χρησιμοποιηθούν για να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, καθώς η NASA ετοιμάζει την επανδρωμένη αποστολή Artemis, για το 2026.

Η εκτόξευση του Οδυσσέα της περασμένης εβδομάδας, ήρθε ένα μήνα μετά την αποτυχημένη αποστολή της Astrobotic Technology, που παρουσίασε προβλήματα με διαρροή καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το σύστημα προώθησης. Τελικά η σεληνάκατος της Astrobotic επέστρεψε στην Γη, όπου κάηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Η επιστήμη αποκαλύπτει την μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος – Ζαλίζουν τα νούμερα

Μέχρι στιγμής, όλα τα συστήματα του Οδυσσέα λειτουργούν σωστά και όλα δείχνουν πως θα επιχειρήσει κανονικά την προσσελήνωση. Αν τα καταφέρει, θα στέψει την Intuitive Machines την πρώτη εμπορική εταιρία που αγγίζει την επιφάνεια της Σελήνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.