Η NASA ετοιμάζει ένα νέο τρόπο ταξιδιού στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία με το όνομα Advanced Composite Solar Sail System. Η τεχνολογία φαίνεται να αξιοποιεί το ηλιακό φως για να δημιουργήσει προωθητική δύναμη, με παρόμοιο τρόπο όπως δουλεύουν τα ιστιοφόρα με τον αέρα στη Γη. Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο θετικό, στο διάστημα και στο κενό δεν υπάρχει τριβή και άρα αυτά τα σκάφη μπορούν να φτάσουν ταχύτητες μέχρι και 20% της ταχύτητας του φωτός. Το ιστιοφόρο της NASA, αντί για τον άνεμο, χρησιμοποιεί φωτόνια για την προώθησή του.

Το ιστιοφόρο της NASA είναι ιδιαίτερα μικρό και χαρακτηρίζεται σαν μικροδορυφόρος τύπου CubSat. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου και θα φύγει από την ατμόσφαιρα της Γης, πάνω σε ένα πύραυλο της Rocket Lab Electron, από μια βάση της εταιρίας στη Νέα Ζηλανδία.

Η δοκιμαστική πτήση θα βάλει το ιστιοφόρο σκάφος σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ώστε να μην υπάρχει επίδραση της βαρύτητας του πλανήτη στο σκάφος. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται στη μισή απόσταση.

Η πρώτη πτήση θα κρατήσει δύο μήνες, αφού θα γίνει έλεγχος των υποσυστημάτων και έλεγχος σωστής λειτουργίας, από την NASA. Μάλιστα, θα πρέπει να πούμε πως το σκάφος, χωρίς τα πανιά του έχει μέγεθος όσο ένας φούρνος μικροκυμάτων. Από αυτόν θα ξεδιπλώσουν τα μεγάλα πανιά του, που είναι ανακλαστικά. Αν όλα λειτουργούν σωστά και έχουν ανοίξει τα πανιά, το σκάφος θα προχωρήσει σε ελιγμούς και πλοήγηση, με την βοήθεια του Ήλιου.

Αυτή θα είναι η πρώτη μικρή πτήση ενός πολλά υποσχόμενου προγράμματος. Η ιδέα είχε προταθεί πριν από περίπου 15 χρόνια και τώρα φτάσαμε στην υλοποίηση, ενώ μπορεί να αποτελέσει το μέσο για τεράστια ταξίδια, ακόμα και εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σε πολύ μικρότερο χρόνο. Μάλιστα, τα σκάφη δε θα χρειάζονται καύσιμα, πέρα από ένα αστέρι να τους δίνει αρκετό φως. Χωρίς τριβή όμως στο διάστημα, μπορεί να αναπτύξει απίστευτες ταχύτητες, που διατηρούνται.

Η σκέψη πίσω από την δημιουργία αυτού του προγράμματος, είναι να φτάσουμε σε κοντρικά αστρικά συστήματα. Ο πρώτος στόχος είναι να φτάσουμε στο Α του Κενταύρου, που είναι 4 έτη φωτός μακρυά. Με το 20% της ταχύτητας, θα φτάσει εκεί σε 20 χρόνια, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μάλιστα, εκεί υπάρχει και ένας πλανήτης που είναι υποψήφιος για ύπαρξη ζωής. Το σκάφος θα μπορέσει να συλλέξει δεδομένα για αυτόν και να τα στείλει πίσω στην Γη. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα περεταίρω ενίσχυσης της ώθησης για το ιστιοφόρο της NASA, με την χρήση laser, που θα στέλνουμε από την Γη. Αυτό θα μπορέσει να κάνει το σκάφος να ξεπεράσει αρκετά το 20% της ταχύτητας του φωτός, αν φυσικά καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την ιδέα!

Φόβο προκαλεί ο λόγος που σφράγισαν την “Είσοδο στην Κόλαση”, τη μεγαλύτερη τρύπα στη Γη

Το σίγουρο είναι πως η τεχνολογία έχει δώσει την επιστήμη τα όπλα που χρειάζεται για να βγάλει την ανθρωπότητα εκτός του ηλιακούς μας συστήματος, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο τα Voyagers, τα οποία όμως δεν έχουν τα μέσα να μας δώσουν τα δεδομένα που μπορούμε να έχουμε με σύγχρονο εξοπλισμό. Μην ξεχνάμε πως τα Voyager 1 και 2 είναι ήδη κοντά στα 50 χρόνια στο διάστημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.