Μια αποστολή με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σαν στόχο να διαπιστώσει μια και καλή, το αν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη. Η αποστολή θα στείλει ένα σκάφος στον πλανήτη, ώστε να αναζητήσει μικροβιακή ζωή σε αυτόν. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως δε θα ψάξει στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά στα σύννεφά!

Εδώ και μια πενταετία, οι επιστήμονες ανιχνεύουν φωσφίνη και αμμωνία στα νέφη της Αφροδίτης, που είναι συνήθως βιολογικές υπογραφές. Στη Γη, αυτά τα δύο αέρια παράγονται μόνο μέσω βιολογικής δραστηριότητας και βιομηχανικών διεργασιών, για αυτό οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την προέλευσή τους στην Αφροδίτη.

Η Αφροδίτη έχει μια πυκνή και τοξική ατμόσφαιρα, ενώ στην επιφάνεια έχει καυτές θερμοκρασίες και συντριπτική επιφανειακή πίεση. Μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας ακμάζουσας βιομηχανικής οικονομίας. Όμως, μικροοργανισμοί μπορούν να ευδοκιμήσουν σε καυτά και τοξικά περιβάλλοντα στη Γη, οπότε θα μπορούσαν να επιβιώσουν και στην Αφροδίτη και να παράγουν αέρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Τα τελευταία μας δεδομένα έχουν βρει περισσότερες ενδείξεις αμμωνίας στην Αφροδίτη, με πιθανότητα να υπάρχει στα κατοικήσιμα μέρη των νεφών του πλανήτη», δήλωσε η Jane Greaves, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Cardiff . «Δεν υπάρχουν γνωστές χημικές διεργασίες για την παραγωγή αμμωνίας ή φωσφίνης, επομένως ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είναι υπεύθυνο για αυτές είναι να πάμε εκεί».

Φέτος, στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cardiff παρουσίασαν το σχέδιό τους για να αναζητήσουν και να χαρτογραφήσουν τη φωσφίνη και την αμμωνία, όπως επίσης και άλλα αέρια πλούσια σε υδρογόνο, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία μικροβιακής ζωής στην Αφροδίτη.

Η αποστολή Venus Explorer for Reduced Vapours in the Environment (VERVE), όπως θα ονομάζεται, έχει σαν στόχο να στείλει έναν ανιχνευτή μεγέθους CubeSat. Το σκάφος θα ενσωματωθεί στην αποστολή EnVision του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μια μεγαλύτερη αποστολή του ESA που θέλει να μελετήσει το εσωτερικό της Αφροδίτης και έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2031. Το VERVE θα αποκολληθεί κατά την άφιξή του και θα πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη ατμοσφαιρική έρευνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν φωσφίνη και αμμωνία στα νέφη της Αφροδίτης το 2020, όμως τα ευρήματα ήταν αμφιλεγόμενα και οι επακόλουθες μελέτες δεν κατάφεραν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα. Όμως, με το πρόγραμμα JCMT-Venus, που σχεδιάστηκε για να μελετήσει τη μοριακή σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, έχουμε μια εξήγηση για αυτά τα ετερόκλητα ευρήματα.

Ανιχνεύθηκε νέα δομή μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα όλων

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υπογραφή της φωσφίνης με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι μπορούσε να ανιχνευθεί μόνο τη νύχτα, καθώς καταστρεφόταν από το ηλιακό φως. Ανακάλυψαν επίσης ότι η ποσότητα αερίου στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ποίκιλλε με την πάροδο του χρόνου.

Στο περσινό Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας, οι ερευνητές παρουσίασαν μελέτες που έδειχναν την παρουσία αμμωνίας στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία επίσης παράγεται από έμβιους οργανισμούς.

Η θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Αφροδίτης φτάνουν τους 450 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες η ζωή δε μπορεί να επιβιώσει. Όμως, σε περίπου 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, στα πυκνά σύννεφα της Αφροδίτης, οι θερμοκρασίες γίνονται πιο φυσιολογικές και κυμαίνονται από τους 30 μέχρι τους 70 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό οι επιστήμονες, σε συνδυασμό με τα αέρια της ατμόσφαιρας, πιστεύουν πως σε αυτά τα σημεία μπορούν να βρεθούν ακραιόφιλα, όπως εμφανίζονται και στις υδροθερμικές οπές της Γης και στις βαθιές τάφρους.

Αν καταφέρουμε να βρούμε ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης και μπορέσουμε να τη μελετήσουμε γενετικά, θα ήταν απίστευτο και θα μας πήγαινε πολλά βήματα μπροστά, στην κατανόηση της διαστημικής βιολογίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.