Η Αμερικάνικη εταιρία Intuitive Machines προσσελήνωσε με επιτυχία τον Οδυσσέα (όπως ονόμασε το σκάφος) στην επιφάνεια της Σελήνης. Είναι η πρώτη αμερικάνικη προσσελήνωση μετά από 50 χρόνια και τις αποστολές Apollo, με την τελευταία να προσσεληνώνεται το 1972. Επίσης είναι η πρώτη αποστολή ιδιωτικής εταιρίας που τα καταφέρνει.

Αυτό το εγχείρημα δεν είναι καθόλου απλό. Το σκάφος πρέπει επιβραδύνει από τα 1.8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, που είναι εξωφρενική ταχύτητα. Η επιβράδυνση πρέπει να γίνει με χειρουργική ακρίβεια και μάλιστα από μακριά. Μάλιστα, κατά την προσσελήνωση, όλες οι επικοινωνίες με την Γη διακόπηκαν, καθιστώντας τον Οδυσσέα ένα πλήρες αυτόνομο σκάφος.

Η ομάδα πίσω στην Γη έπρεπε να περιμένει 15 λεπτά για να επανέλθει η επικοινωνία με το σκάφος, ώστε να βεβαιωθούν πως όλα είναι καλά και η αποστολή ήταν επιτυχής. Άλλωστε, πέρα από προβλήματα πριν την κάθοδο, η ομάδα στο κέντρο ελέγχου, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, πέρα από τα περιμένει.

Μετά ακούστηκε ένας απλό ψίθυρος, που όμως ήταν αρκετός!

Στις 17:38 CT η επιβεβαίωση ήρθε και ο Odie, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, έστειλε μήνυμα πως είναι όλα καλά και η προσγείωση στον κρατήρα Malapart A ήταν επιτυχής.

Το σκάφος παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα καθοδήγησης με laser, που παρουσίασε δυσλειτουργία λίγο πριν την προσσελήνωση. Όμως στο φορτίο του Οδυσσέα υπήρχε ένα επιχειρησιακό LIDAR, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει τον Οδυσσέα στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η σημερινή επιτυχία σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη, μετά από λίγο παραπάνω από 50 χρόνια. Παράλληλα είναι η πρώτη αποστολή ιδιωτικής εταιρίας που τα καταφέρνει, με την βοήθεια άλλων ιδιωτικών εταιριών, όπως η SpaceX.

Ο Οδυσσέας είναι η πρώτη αποστολή της Intuitive Machines, με την εταιρία να ιδρύεται το 2013, όντας μία από τις 9 εταιρίες που επέλεξε η NASA, ώστε να του επιτραπεί να υποβάλλουν προσφορά για υπηρεσίες μεταφοράς φορτίων στην Σελήνη.

Οι κινητήρες αντιύλης πάνε τον άνθρωπο στο πρώτο διαστρικό ταξίδι!

Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής αποστολή και σίγουρα θα ακολουθήσουν αρκετές παραπάνω. Σε αυτή την αποστολή η NASA έστειλε 6 συνολικά όργανα στην Σελήνη, συμπεριλαμβανομένου ενός ρετροανακλαστήρα λέιζερ για την ανάκλαση του φωτός λέιζερ από τη Γη, έναν ραδιοφωνικό δέκτη χαμηλής συχνότητας για τη μέτρηση φορτισμένων σωματιδίων στην επιφάνεια της Σελήνης και ένα όργανο στη δεξαμενή προωθητικού υγρού που χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδος για την παρακολούθηση των επιπέδων καυσίμου.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Οδυσσέας και το rover του θα χρησιμοποιήσουν το αμυδρό φως του ήλιου, για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να ξεκινήσουν την εξερεύνηση της Σελήνης. Αυτή η εξερεύνηση θα προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες στην NASA, ώστε να μπορέσει να στείλει ξανά ανθρώπους στην Σελήνη, ώστε να χτίσουν βάσεις για έρευνες και ανεφοδιασμό άλλων σκαφών, στον δρόμο τους για άλλους πλανήτες, όπως η Άρης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.