Σε μια κρίσιμη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οι αστυνομικοί κρίθηκαν εξουσιοδοτημένοι να υποχρεώσουν έναν ύποπτο να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του χρησιμοποιώντας το δαχτυλικό αποτύπωμά του. Ωστόσο, η ετυμηγορία συνοδεύεται από σημαντικές επιφυλάξεις, τονίζοντας την αποχρωσμένη φύση του ζητήματος και προειδοποιώντας για τις ευρείες ερμηνείες των συνεπειών της.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Τζέρεμι Πέιν, ο οποίος υποβλήθηκε σε τροχονομικό έλεγχο από την Τροχαία της Καλιφόρνια το 2021. Λόγω του καθεστώτος αναστολής του, ο Πέιν υποβλήθηκε σε έρευνα χωρίς να απαιτείται από τις αρχές επιβολής του νόμου να αποδείξουν εύλογη υποψία. Αξιοποιώντας αυτό το νομικό περιθώριο, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Πέιν να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του χρησιμοποιώντας το δακτυλικό του αποτύπωμα, το οποίο και δέχτηκε.

Ο επακόλουθος έλεγχος του τηλεφώνου του Πέιν αποκάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία που υποδηλώνουν εμπλοκή σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ναρκωτικά. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε κατηγορίες για κατοχή με σκοπό τη διανομή, αφού οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν παράνομες ουσίες στην κατοικία του Πέιν.

Η νομική υπεράσπιση του Πέιν υποστήριξε ότι ο εξαναγκασμός του να χρησιμοποιήσει το δακτυλικό αποτύπωμά του παραβίασε το δικαίωμα της Fifth Amendment κατά της αυτοενοχοποίησης. Ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό εφετείο, αποφασίζοντας υπέρ των αρχών επιβολής του νόμου, απέρριψε το επιχείρημα του Πέιν.

Η ομόφωνη απόφαση της τριμελούς επιτροπής του 9th Circuit επιβεβαίωσε την απόρριψη της αίτησης του Πέιν από το περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για καταστολή των αποδεικτικών στοιχείων. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η αναγκαστική χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος του Πέιν για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του δεν απαιτούσε γνωστική προσπάθεια που να μοιάζει με προφορική κατάθεση, παρομοιάζοντάς την με διαδικασίες ρουτίνας όπως οι αιμοληψίες ή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Το Samsung Biometric Card IC ασφαλίζει τραπεζικές κάρτες με fingerprint

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο τόνισε την πολυπλοκότητα του ζητήματος και προειδοποίησε κατά των ευρέων γενικεύσεων. Η απόφαση υπογράμμισε τον εξαιρετικά εξαρτώμενο από το πλαίσιο χαρακτήρα των ερευνών της Fifth Amendment, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ μαρτυρικών και μη μαρτυρικών ενεργειών.

Αναγνωρίζοντας πιθανές διαφοροποιήσεις σε μελλοντικές υποθέσεις, το δικαστήριο απέφυγε να δημιουργήσει οριστικά προηγούμενα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εκτιμήσεις ανά περίπτωση. Ενώ επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του βιομετρικού ξεκλειδώματος του τηλεφώνου σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο υπογράμμισε την ανάγκη σχολαστικής εξέτασης των μεμονωμένων περιστάσεων στις μελλοντικές νομικές διαβουλεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.